Siri sluttet på skolen for å bli «Snøfall»-Selma

SER SERIEN SAMMEN: Hver dag samles klasse 6B for å se siste episode av Snøfall mens de spiser lunsj. Siri røper ingenting, og nå er det bare én dag igjen til TV-seerne får vite hvordan det går med alle sammen i «Snøfall».

SER SERIEN SAMMEN: Hver dag samles klasse 6B for å se siste episode av Snøfall mens de spiser lunsj. Siri røper ingenting, og nå er det bare én dag igjen til TV-seerne får vite hvordan det går med alle sammen i «Snøfall». Foto:

Hver dag følger nesten 1 million TV-seere Siri Skjeggedal (11) fra Høvik i tidenes mest sette julekalender på NRK.

DEL

– Hvor mange i klassen ser «Snøfall»?

28 hender i 6B på Høvik Verk skole fyker lynkjapt i været, mens hovedpersonen i «Snøfall», Siri Skjeggedal, smiler forsiktig.

I et helt år var hun borte fra klassevennene for å gjøre opptak til årets julekalender. I desember har de brukt hver eneste lunsjpause til å se siste Snøfall-episode – sammen.

– Siri er veldig god til å holde på hemmeligheter, vi får ikke vite noe om hva som skal skje videre, sier Rebecca Raugstad (11).

Bergtatt av skuespill

Siri ble plukket ut blant 1.300 barn på audition til å spille hovedrollen som Selma, den foreldreløse jenta som havner i julenissens rike. NRK har brukt 50 millioner kroner og fire år på å lage TV-serien. Produksjonen av 24 episoder sammenlignes gjerne med seks-syv spillefilmer. Siden mars i fjor har Siri vært med på mer enn 135 opptaksdager. For å kunne få til det måtte hun slutte på skolen da hun gikk i femte klasse.

STOLT GJENG: Mamma Mari Fagerjord, pappa Olve Skjeggedal og lillebror Sverre har levd tett på Snøfall-produksjonen i to år. foto: eva groven

STOLT GJENG: Mamma Mari Fagerjord, pappa Olve Skjeggedal og lillebror Sverre har levd tett på Snøfall-produksjonen i to år. foto: eva groven Foto:

– Hun fikk ikke fri, så vi ble nødt til å melde henne ut. Heldigvis fikk hun beholde skoleplassen da hun kom tilbake i mars i år, sier mor Mari Fagerjord.

LES OGSÅ: Siri (11) er barnestjerne i NRKs julekalender

Skole i opptakspausene

Ifølge henne har det vært et problemfritt samarbeid mellom skolen og NRK, som stilte med egen lærer til barna på settet.

– Læreren fulgte i stor grad tempoet til Siris klasse på Høvik Verk skole, men det var tidvis tøft for barna i serien. De måtte jo ha skole i hver pause fra opptakene, sier produsent Hege Waagbø.

Waagbø mener Siri skilte seg ut på audition fra første prøve.

SAMMEN: 22. desember fant Selma (Siri Skjeggedal) endelig igjen bestefar og julenissen (Trond Høvik).

SAMMEN: 22. desember fant Selma (Siri Skjeggedal) endelig igjen bestefar og julenissen (Trond Høvik). Foto:

– Hun har en helt spesiell tilstedeværelse når hun spiller, vi ble bergtatt av måten hun formidler følelser på. Siri kan spille så tårene spretter, også blant oss i teamet, sier hun.

– Siri er flink og har mange likhetstrekk med Selma. Hun er ofte glad, men hvis hun blir sint, kan hun bli snurt, som Selma, sier klassevenninne Rebecca.

Ifølge NRK er Snøfall den mest sette julekalenderen på TV noensinne, med seertall på opp mot 1 million hver kveld.

Blir gjenkjent på gaten

Før serien startet på NRK fikk Siris medelever komme på besøk i NRK-studio, og de så den første «Snøfall»-episoden lenge før den kom på TV-skjermen.

– Hele klassen har fått et eierskap til serien og er stolte over å ha Siri i klassen, forteller kontaktlærer Guro B. Sigurdsen.

– Siri har ikke forandret seg. Hun vil alltid være Siri, slår klassevenninne Alma Alnæs (11) fast.

For Siri selv er livet likevel blitt noe endret etter at «Snøfall» kom på TV.

– Folk jeg ikke kjenner peker og hvisker når jeg går forbi. Noen prøver å ta bilder i smug. Mange tror jeg ikke hører hva de sier, men det gjør jeg: Er ikke det hun som spiller Selma?», sier de.

LES OGSÅ: Minas (13) Nobel-tale vises 800 ganger på Sandvika kino

– Da jeg sto i kø for å ta selfie med skuespillerne fra Jenter (TV-serie, red.anm.) hørte jeg også at det var noen i køen som hvisket at de ville ta selfie med meg. Det var litt rart, sier Siri.

På skolen er det også mange, særlig blant de minste elevene, som spør henne om serien; om det er ekte snø i «Snøfall» og hva som skjer videre.

– Jeg vil egentlig ikke fortelle så mye, som at «Snøfall» i virkeligheten bare er kulisser i en lagerbygning og at snøen er av papir. Jeg vil jo ikke knuse drømmene deres.

Artikkeltags