Norges Jeger- og Fiskerforbund har gjennomført en storstilt spørreundersøkelse blant nordmenn, og resultatet er nærmest overveldende. To millioner av oss har vært ute og fisket det siste året, og det er 300.000 flere enn for to år siden. Samtidig fisker vi oftere, 11 ganger i året gjennomsnittlig.

– Det er ikke rart at fiske er populært. Det er gode forhold, og det er utrolig avslappende å stå slik og kaste til lyden av bølgeskvulp med sola i ansiktet, sier Tom Johansen i Vestre Bærum Sportsfiskere. I sommerhalvåret er Sandvikselva favoritten, hvor han i år har dratt opp 28 laks og 52 sjøørret. Fem år på rad har han fått pokalen for den største laksen.

Trend å bruke naturen

Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund jubler på sitt kontor på Hvalstad. Etter at sportsfisket tapte oppslutning i forhold til andre fritidsaktiviteter fra 1990-tallet, har trenden endelig snudd.

– Det speiler en trend. du ser det samme hos turistforeningen, som opplever at mange flere går i fjellet og bruker deres hytter. Her hos oss har vi tilbudt de som blir medlemmer hos oss å bruke våre 100 båter som vi har spredt rundt ved vann og sjø over hele landet. Det er i vinden å bruke norsk natur, og ingenting er bedre, sier Farstad.

– Handler det om de som fisker laks i elvene eller de som drar ut etter torsk og makrell?

– Begge deler. Vi har bare spurt om man har vært ute og fisket. Dessverre har vi ingen lokale tall fra Asker og Bærum, men det er mange fiskere her, sier Farstad.

Pass på minstemålet

Også Tom Johansen har merket en økt interesse for fiske, men han er også litt bekymret for at det tas for mye småfisk.

– Det er viktig at minstemålene overholdes. For torsk er det 40 cm, og for laks og ørret 35. Dessuten er fisken fredet 100 meter utenfor elveutløpet. Fiskeridirektoratet har laget en fin app med regler og informasjon på mange språk. Den kan være nyttig for mange. Når det gjelder torsk, er det dårlig her i indre Oslofjord nå. Men i Sandvikselva har vi hatt en fantastisk sesong. Alt i alt er det tatt 250 laks og 600 sjøørret på stang.

– Har dere merket en økt pågang av medlemmer?

– Ja, vi er 400 medlemmer nå. Men vi begynner å bli gamle, det hadde vært moro med flere yngre, sier Tom Johansen. Han møter Budstikka ute på Brønnøya med stang og sluk. Allerede på tredje kastet sitter det noe på kroken. Johansen sveiver inn. Det er en liten knurr.