Skal si det ble en strek i regningen for oss denne julen også. Eller rettere sagt, to streker. To ganger.

De to første dukket opp ganske overraskende, vi skulle jo bare ta den testen for å utelukke korona. Vi hadde jo vasket gjesterom og gjort klart for besteforeldrenes juleankomst. Men så var vi litt rufsete i formen, vi var jo det. Og er det en ting vi har lært de siste tre årene, er det at vi ikke tar noen sjanser med besteforeldre i risikogruppen.

Og vi var jo ikke så dårlige, det går jo så mye nå. De siste ukene har for mange vært preget av forkjølelse, influensa og omgangssyke. Folk har hostet og harket over alt, mange har vært borte fra jobben og skolen. Vi to var jo bare såre i halsen og tette i nesa. Ja, og så nøs jeg da, jeg reagerer jo på alle juleblomstene. Julestjerner og amaryllis er ikke bare stas for oss allergikere. – Så mye har jeg ikke nyst siden jeg hadde covid i januar, spøkte jeg dagen før. Ironisk nok.

Så det ble altså fire streker i regningen. Tre dager før jul ble det brått seks færre gjester. Og fryktelig mange tårer for husets minste. Selv om vi bare er statistikk i en varslet julebølge, kjennes skuffelsen like stor og plutselig som de gangene vi måtte stenge ned under pandemien. Skulle egentlig tro vi var bedre forberedt, vi har jo hørt Nakstad og Folkehelseinstituttet advare i mange måneder om at immunforsvarene våre ville få nok å jobbe med etter flere år med antibac og avstand, uten særlig virusspredning.

Lille julaften slo Askers kommunelege Meera Grepp nok en gang et slag for munnbind, håndvask og hosting i albuekroken. – Vi må beskytte dem som er mest sårbare for luftveissykdommer, sier hun. Denne uken hevet også Bærum sykehus beredskapen. Det viser seg vi slett ikke er alene om å måtte legge plan b for jula, vi er nok mange rundt i Asker og Bærum som får tilsvarende streker i regninga.

Derfor vil jeg slå et slag for å tenke positivt. Med noe påtatt entusiasme samler jeg kjernefamilien: – Det kunne vært verre. Vi kunne jo vært adskilt, noen av oss kunne vært på sykehus, vi kunne hatt tomt kjøleskap. Det kunne vært krig, tenk på alle de som er på flukt og flere enn noen gang har det svært trangt økonomisk. Veldig mange har det ikke så bra disse juledagene. Vi er heldige, tross alt.

Vi tørker tårer og innser at vi tross alt ble gode på å tenke positivt gjennom pandemiens restriksjoner.

Vi sender takknemlige tanker til de fire, kanskje fem dosene koronavaksine og en dæsj influensavaksine noen av oss har innabords og vet av erfaring at dette skal gå bra det også. Så lenge smakssansen holder seg intakt til pinnekjøttet er fortært, det er jo lov å håpe.

God bedring til alle som trenger det, god jul til alle andre. Vask hender og pass på de som er utsatt, også i julen. Vi går vi heldigvis mot lysere tider, sola har jo snudd!

Om Ingvild K. Vederhus

Ingvild K. Vederhus er kommentator og debattjournalist i Budstikka. Hun har vokst opp på Gjettum i Bærum og har bosatt seg samme sted.

Vederhus er journalist med 20 års erfaring. Hun har også jobbet som kommunikasjonsansvarlig og selvstendig næringsdrivende.
Her kan du lese flere kommentarer.