Dette mener ekspertene om digitale barn

DIGITAL HVERDAG: Oda Uppheim (12) fra Jong skole i Bærum har nettbrett. Ole-Jacob Halgunset (14) fra Torstad ungdomsskole i Asker får Chromebook. Begge kan bruke utstyret både på skolen og hjemme.

DIGITAL HVERDAG: Oda Uppheim (12) fra Jong skole i Bærum har nettbrett. Ole-Jacob Halgunset (14) fra Torstad ungdomsskole i Asker får Chromebook. Begge kan bruke utstyret både på skolen og hjemme. Foto:

Vi har spurt eksperter på nettvett, barns kropp og sinn om hva det gjør med barn å ha tilgang på skjerm døgnet rundt.

DEL

Flere eksperter oppfordrer foreldre til å stramme grepet nå som over 8.000 elever i Asker og Bærum får tilgang til sin egen datamaskin både på skolen og hjemme.

– Lag klare avtaler med barna om skjermbruk. At barna får nytt datautstyr og tilgang på skjerm døgnet rundt, er en kjempegod anledning for foreldre og barn til å snakke sammen om digital bruk, sier Leif Gunnar Vestbøstad Vik.

BARNEVAKT PÅ NETT: – Logg av en time før leggetid, råder Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten.

BARNEVAKT PÅ NETT: – Logg av en time før leggetid, råder Leif Gunnar Vestbøstad Vik, daglig leder i Barnevakten. Foto:

Han er daglig leder i Barnevakten, som har som mål å gjøre foreldre bedre rustet til å takle barneoppdragelse i en digital verden.

– Jeg forutsetter at skolen har klare kjøreregler for bruk av pc-er, nettbrett og mobiler. Men også hjemme bør familien skape felles forventninger, sier Vik. Han mener særlig disse spørsmålene bør diskuteres rundt om i barnefamiliene: Hva får barna være inne på? Hvor lenge kan de sitte med skjerm?

– Reglene vil variere med alder og interesser, men vi anbefaler at skjermer slås av en time før leggetid og at familien, også de voksne, har måltider uten bruk av skjerm, sier Vik.

– Uansvarlig å la barna få fri tilgang

– Langt flere barn plages av hodepine, stive nakker og skuldre nå enn for 5–10 år siden. Mange sitter altfor mye i ro ved skjerm, sier kiropraktor Hege Herstad.

KIROPRAKTOR: Stadig flere barn kommer med stive nakker og skuldre til kiropraktor Hege Herstad.

KIROPRAKTOR: Stadig flere barn kommer med stive nakker og skuldre til kiropraktor Hege Herstad.

– Nettbrett og smarttelefoner er nyttige verktøy, men også fristende tidstyver. Voksne må sette grenser, det er fullstendig uansvarlig å la barn få fri tilgang til slike dingser, sier Herstad.

Det er særlig barnas store behov for bevegelse hun er opptatt av.

– Barn må bevege seg, det er avgjørende for god fysisk og mental helse. Barn trenger minst én time fysisk aktivitet hver dag. Lekser på data bør gjøres ved pulten. Varier stilling – både hvis du sitter ved pulten. Og hvis du ligger i senga og driver med data, sørg for å snu deg over på magen innimellom. Det er viktig å huske å ta pauser fra skjermen, sier Herstad.

– Ta pauser fra skjermen for synets skyld

– Å se på mye på skjerm kan forsterke plager for dem som har problemer med samsyn eller er langsynte, sier optiker Håkon Muggerud.

OPTIKER: Også barn bør sjekke synet, mener optiker Håkon Muggerud.

OPTIKER: Også barn bør sjekke synet, mener optiker Håkon Muggerud.

– Jeg anbefaler foreldre å få sjekket synet til barna sine ved skolestart. I alle fall bør øynene bli undersøkt hvis ungene klager over vondt i hodet eller at de blir fort slitne, trøtte eller lei av å lese. Da trenger de trolig briller eller kontaktlinser, sier Muggerud.

Han påpeker at det ikke er bevist at mye bruk av skjerm i seg selv ødelegger synet.

– Men jeg anbefaler alle å ta pauser fra skjermen, øyet er en muskel som ikke har godt av å stivne, sier optikeren.

– De yngste bør skjermes med filter

– Jeg er bekymret for konsekvensene av at de yngste elevene fritt kan surfe på nett på maskiner de nå har tilgjengelig hele tiden. Det kan være traumatiserende å se noe de ikke har forutsetning for å forstå, sier Elisabeth Gerhardsen, som er barne- og ungdomspsykolog.

PSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen, som er barne- og ungdomspsykolog, anbefaler filter på maskinene til de yngste.

PSYKOLOG: Elisabeth Gerhardsen, som er barne- og ungdomspsykolog, anbefaler filter på maskinene til de yngste.

Hun forteller at frustrerte foreldre har spurt henne om råd om hvordan de kan håndtere søvnløse og humørsyke barn, som utilsiktet har kommet inn på sider med grov porno på datamaskinene de har fått utdelt på skolen – også til å ta med hjem.

– Nettvett holder ikke for de yngste, de trenger maskiner med filter. Hvis ikke skolen tar ansvar, mener jeg at foreldrene bør gjøre det selv, sier psykologen.

Artikkeltags