Skip to main content

Petersen med bok om knuter

GROMSTIKKET: – Pålestikk er genialt. Det tåler alt og er kjempelett å få opp, sier Johan J. Petersen. Og viser hvordan man får i hop et slikt om bord i familiens seilskøyte «Christiania».
GROMSTIKKET: – Pålestikk er genialt. Det tåler alt og er kjempelett å få opp, sier Johan J. Petersen. Og viser hvordan man får i hop et slikt om bord i familiens seilskøyte «Christiania».

– Oppfinnelsen av knuter var like viktig som av hjulet. Vi kunne ikke ha bygget pyramidene uten knuter, sier Johan J. Petersen.

– For uten knuter kunne vi ikke ha koblet sammen tusen slaver slik at de kunne trekke steiner med tau, sier Johan J. Petersen fra Nesbru.

Nå er han ute med «Knuteboka» med undertittel «stikk og bruk – 88 livsviktige knuter, stikk og knop».

– Hvorfor en knutebok?

– Det finnes en del knute-bøker, men de er veldig tekniske. Beskriver hvordan du lager knuten, ingenting om hvordan de brukes i den virkelige verden. Jeg viser hvordan de skal brukes, og ikke brukes, ved å fortelle ekte historier fra viktige episoder fra knutespesialisters liv, sier han. Selv lærte han sine første knuter om bord i familienes seilskøyter «Rundø» og «Christiania».

Snittet seilmakeren

– Da vi under jordomseiling med «Sorgenfri» var i Antarktis og Patagonia, var fortøyningsteknikk viktig. Vi måtte skjøte sammen alt vi hadde av tauverk med knuter for å nå frem til fortøyningsfestene i land, forteller Petersen.

– Og jeg har jo begått noen knutetabber jeg også, som den gangen jeg var elev på skoleskipet «Christian Radich». En dag jeg var oppe i riggen, kommer seilmakeren klatrende opp til meg. Han spør «Kan jeg få låne kniven din?». Jeg griper etter kniven, men den er ikke der. Pålestikket til linen mellom slire og kniv hadde løsnet. «Er det denne?», sier han. For kniven hadde falt i dekket like ved ham. Da lærte jeg at pålestikk uten belastning kan gå opp, sier Petersen.

LES OGSÅ: Bygget eget hus til bøkene sine

Farlig knute

En annen som fikk lære at feil knute er dumt var klatreren Robert Caspersen, forteller Petersen.

Under klatring i Antarktis brukte Caspersen en båtmannsknop for å skjøte klatretauet.

 

FLAGGSTIKK: Perfekt til å skjøte to tau sammen. Også av ulik tykkelse. Her stikket med slipp.
FLAGGSTIKK: Perfekt til å skjøte to tau sammen. Også av ulik tykkelse. Her stikket med slipp.

– Men knuten hadde løsnet, og Caspersen falt ut av tauet 400 meter oppe i en fjellvegg. Ved et utrolig hell stoppet fallet på en fjellhylle 10 meter nedenfor, ellers ville han blitt drept, sier han.

– Clifford W. Ashley som har skrevet selve knutebibelen, beskrev båtmannsknopen som en perfekt knute til å binde fast ting. Men brukt til å skjøte to tau er den ansvarlig for flere skader og dødsfall enn alle andre knuter til sammen. Nei, bruk normalt flaggstikk i stedet, sier Petersen, før han smiler og legger til:

– Hver gang du knyter skolissene bør du lage en båtmannsknop med dobbelt slipp, eller løkker, for da løsner ikke lissen, sier han. Veldig mange har ikke skjønt dette og slår den som kjerringknute. Da sliter de helt unødvendig.

LES OGSÅ: Skrev bok om de rike rederne og kunstgavene

 

DOBBELT HALVSTIKK: Ofte brukt til fortøyninger. Fordel at det er raskt å lage og kan justeres.
DOBBELT HALVSTIKK: Ofte brukt til fortøyninger. Fordel at det er raskt å lage og kan justeres.

Knutehierarki

Petersen har laget et knutehierarki i boken, med fem hovedknuter som har hver sin «familie» med spesialiserte knuter.

– Kan du pålestikk, dobbelt halvstikk, flaggstikk, båtmanns-knop og åttetallsknop kan du fikse nesten alt. Pålestikk er genialt. Det tåler alt og er kjempelett å få opp. Men det kan ikke justeres. Dobbelt halvstikk derimot kan slås under belastning og kan justeres. Flaggstikk er perfekt til å skjøte to tau. Åttetallsknopen er den beste stoppknuten, til et skjøte for eksempel slik at det ikke går ut gjennom taljen, sier Petersen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.