Skip to main content

Nesbru videregående skole vil unngå idrettsskulking – lager egen idrettsklasse

SØKER SEG TIL NESBRU: Turnerne Hanne Strømberg (15), Ingrid von Hafenbrädl (15) og Victoria Bøe (16) skal søke seg til den nye idrettsklassen til høsten. Nærheten til turnhallen på Holmen er et stort pluss, sier de.

Nesbru VGS oppretter egen idrettsklasse – for å gi elever med ambisjoner økt fleksibilitet.

I forkant av årets Ungdoms-OL på Lillehammer har Budstikka skrevet om én av våre lokale utøvere som reiste til lekene, uten gyldig fravær fra skolen. Årsaken er et regelverk som ikke tillater mer enn ti dagers fravær, til tross for at skolen sterkt ønsker at utøveren skal delta på Lillehammer.

Slike situasjoner ønsker Nesbru skole å unngå, og fra høsten etablerer de en såkalt «idrettsklasse» – hvor elevene skal følge normal studiespesialisering, men samtidig få en timeplan som er fleksibel med tanke på morgentrening og konkurranser på hverdager.

– Det skal legges til rette for at elevene skal kunne skyve dagen to dager i uken, samtidig som det skal bli enklere å få fri for å delta i konkurranser, forteller initiativtager Åse Tynning.

Flere videregående skoler tilbyr egne idrettslinjer, hvor man i tillegg til generell studiekompetanse får programfagene treningslære, aktivitetslære, treningsledelse og idrett og samfunn.

– Hvorfor ikke bare søke seg til en idrettslinje, hvor det allerede er tilrettelagt for idrettsutøvere?

– Det blir ikke det samme. På idrettslinjen har man 35 timer undervisning i uken, mens på allmennlinjen har man 30. Istedenfor å bruke de ekstra timene på undervisning i idrettsfag kan man selv tilpasse skoledagen slik at man kan gjennomføre morgentrening før skolen, forteller Tynning, som mener det er et positivt initiativ for å utnytte kommunens hallkapasitet bedre på hverdager.

LES OGSÅ BUDSTIKKAS LEDER OM TEMAET: Ingen regel uten unntak

Stiller krav til utøverne

Sammen med turntrener Bente Bjaanes tok hun kontakt med flere videregående skoler for å få prosjektet i gang, og Nesbru videregående skole kastet seg umiddelbart over ideen.

Rektor Knut Jore mener det er viktig å samarbeide med lokale idrettslag, slik at elever kan kombinere idrett og skole.

– Først og fremst er vi veldig spente på søkningen til dette tilbudet, og ser frem til å utvikle dette videre i samarbeid med idrettslagene, sier Jore, som forteller at han håper på at et sted mellom 15 og 20 elever vil benytte seg av tilbudet til høsten.

Fleksible timeplaner

FRAVÆR: Budstikka skrev en større sak om utøveren som dro til Ungdoms-OL uten gyldig fravær fra skolen.

– Det viktige er at de kvalifiserer seg gjennom den ordinære søknadsprosessen til videregående opplæring, og når de har kommet inn på Nesbru, kan de søke seg til idrettsklassen. Dette er et ordinært Vg1-løp, med stor grad av fleksibilitet, sier Jore.

To dager i uken åpnes det opp for morgentrening, samtidig som elevene to ganger i uken vil få tilbud om å benytte seg av et såkalt studieverksted – hvor man kan bestille timer man har mistet ved eventuelle idrettsreiser.

– Har man gått glipp av for eksempel matematikktimer, kan man bestille en mattelærer for å ta igjen det tapte i skolens studieverksted. Vi må nemlig stille som krav at elevene gjennomfører det antall timer læreplanen i et fag krever, og dette er en måte å gjennomføre dette med fleksibilitet. Tilbudet vil for øvrig kunne gjelde alle fag, sier rektoren.

Utøvere må ha en avtale med sitt idrettslag for å få tilrettelagt morgentrening to dager i uken.

– Vi kommer til å følge opp dette tett på trenernivå i samspill med våre lærere slik at vi har kontroll på opplæringen. Det er idrettslagets ansvar å legge til rette for ulike trenings- og konkurranseaktiviteter, men vi kommer til å følge nøye med både sportslig og skolefaglig i samarbeid med idrettslagene, sier rektor Jore.

LES MER OM UNGDOMS-OL:

Spurtet inn Asker og Bærums femte medalje i Ungdoms-OL

Magnus Bøe og Thomas Helland Larsen regjerer i OL-løypene: – Det blir jo klubbmesterskap  

– Det beste for oss

For turnerne Hanne Strømberg (15), Ingrid von Hafenbrädl (15) og Victoria Bøe (16) blir den nye idrettsklassen et naturlig valg denne høsten.

Alle tre er aktive turnere, og Nesbru videregående skole ligger bare et steinkast unna turnhallen på Holmen – hvor de tre trener til daglig.

– Det er ikke sikkert jeg hadde valgt Nesbru uten dette tilbudet. Dette vil gjøre det lettere for oss å kombinere turn med skole, sier von Hafenbrädl, som nå håper at det blir nok søkere til at idrettsklassen kan realiseres.

De tre jentene har klare meninger om hvorfor denne type tilrettelegging er mer gunstig enn den tradisjonelle idrettslinjen.

Slippe unna ballspill

– På denne måten får vi brukt treningstiden på relevant trening, og slipper for eksempel mye ballspill. Samtidig er det veldig viktig at vi også får kombinert med et bra skoletilbud, sier Strømberg.

Alle de tre skal nå søke seg til klassen, og håper at de til høsten er elever ved den videregående skolen. Ordinær søknadsfrist til videregående opplæring er 1. mars.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.