Wannabee på rådhuset
Det er flere dronninger på taket enn ordfører Lene Conradi. Nå jobbes det på spreng for å avle frem arbeidere før sommeren.
– Jeg kan vise dere, jeg har en sånn birøkterdrakt på kontoret.
Ordfører Lene Conradi svermer for biene på taket av Asker rådhus. Da det opprinnelige intervjuobjektet ikke dukket opp til avtalt tid, han hadde stukket av til Oslo, kunne Conradi steppe inn som guide i kubenes innerste hemmeligheter. Det var kanskje ment to bee.
– Jeg har vært med på dette flere ganger. Det hender jeg tar på meg drakten for å se hvordan det går med biene, sier Conradi og begynner på demonteringen av den røde kuben.
I fjor var det flertall i de rødgrønne leirene, blå hang etter. Det er fortsatt usikkert hvordan det vil gå i år.
– Akkurat nå produseres det bare nye bier. Det er viktig med én dronning i hver kube som legger egg, hvis ikke blir det verken nye bier eller honning til høsten. Nå skal jeg se om jeg kan finne dronningen her …
De tre kubene symboliserer hver sin gamle kommune før sammenslåingen. Siden da har Conradi vært med på produksjonen. I fjor endte det med rundt 100 kilo honning i august som blir brukt til gaver og ved representasjon.
– Dette virker lovende. Ser du de små hvite tappene som ligger inni her? Jeg tror det er egg. Men du må dobbeltsjekke fakta med Erik, sier ordføreren.
Bee with me
Erik som i Erik Roede ved Asker birøkterlag. Det er han som har det daglige ansvaret for biene på taket.
– I vinter har biene holdt dronningen varm, hun holder omtrent 33 grader selv i 20 minus. På våren starter biene å samle nektar og pollen når det blir varmt nok i været, sier Roede.
I dag er det rundt 10.000-15.000 bier i hver kube. Dronningen legger opptil 2.000 egg om dagen, innen slutten av juni teller de opptil 60.000. Kun noen få hundre av dem er hannkjønn, med eneste oppgave å inseminere dronninger.
– Pollinerende insekter og bier står for omtrent en tredjedel av matproduksjonen i verden. Om de skulle dø ut har vi et stort matproblem, sier Roede.
Let it bee
Asker birøkterlag har aldri hatt større pågang på sitt nybegynnerkurs enn i år.
– Det er stort sett privatpersoner som vil ha noen kuber i hagen sin. Det virker som at mange har fått en større forståelse for hvor viktig det er med pollinering, sier Roede.
Prislappen for en startpakke med et par kuber ligger på rundt 15.000-20.000 kroner. Ifølge Roede er det ingen grunn til å la fobier blomstre dersom du ser naboen rigger seg til med noen etasjer bak hekken.
– Bier er ikke som veps, de er verken interessert i deg eller maten din på terrassen. Det eneste de vil er å jobbe, så de er ikke til plage for noen, sier Roede.