Skip to main content

Salamander på Ballerud: – Uhyre sjeldent bilde

Dette bildet av en salamander på Ballerud ble tatt tidligere i høst.

Dette bildet av en salamander på Ballerud ble tatt tidligere i høst.

FOTO: PRIVAT

Et bilde av en storsalamander midt på golfbanen på Ballerud får en forsker til å reagere. – Det er uhyre sjeldent at salamandre viser seg slik.

En liten storsalamander har krøpet inn i de store utbyggingsplanene på Ballerud i Bærum. 

Den vesle krabaten kan endre planene for mellom 250 og 350 nye boliger, skole, barnehage, flerbrukshall og golfbane.

Nylig dukket bildet en salamander på en av golfbanens greener opp. Bildet er sendt av Ballerud Golfklubb til Statsforvalteren.

Golfklubben ber Statsforvalteren i Oslo og Viken gripe inn og stanse det planlagt byggeprosjekt der golfbanen ligger.

«Det er nylig oppdaget storsalamander ved Ballerud Golfbane. Denne arten mener vi er fredet, og dens habitat ser ut til å ligge i byggesonen for skolen og barnehagen», heter det i brevet fra klubben – adressert til både Statsforvalteren og Direktoratet for naturforvaltning.

Styremedlem Peter R. Wigglesworth i klubben sier det er gjort flere observasjoner og tatt flere bilder av salamandere på og rundt banen.

Noen små salamandere kan endre utbyggingsplanene på Ballerud og golfbanen.

Noen små salamandere kan endre utbyggingsplanene på Ballerud og golfbanen.

Foto: Joakim S. Enger

Kun sett en gang før

Børre K. Dervo, forsker ved Norsk institutt for vannforskning, beskriver bildet som nærmest sensasjonelt.

– Det er uhyre sjeldent at salamandere viser seg på denne måten. I over 15 år har jeg studert salamandere og jeg har sett over 10.000. Kun ved ett tilfelle har jeg sett en salamander på dagtid på en gressplen, sier Dervo.

Han mener salamanderen på bildet ser ekte ut.

– Jeg kan ikke utelukke at den har beveget seg slik på golfbanen, men det er veldig sjeldent at de krysser åpne områder. 

Dervo mener en golfbane ikke et godt sted for salamandere, blant annet fordi området gjødsles og dammer renses.

Dette bildet skal være tatt ved Ballerud ved en tidligere anledning.

Dette bildet skal være tatt ved Ballerud ved en tidligere anledning.

FOTO: PRIVAT

Salamanderen liker seg i lavereliggende myrlendte, åpne skogsområder og i kulturlandskap med god tilgang på vann og skjulesteder.

Fremtiden for golfbanen på Ballerud er usikker. Grunneierne vil i utgangspunktet legge ned banen mens klubbens styre og medlemmer jobber for fortsatt drift.

Ny barneskole, barnehage og friområde vil ta 40 prosent av dagens anlegg hvor 1.800 medlemmer, unge som gamle, slår sine slag mellom Bekkestua og Høvik.

Tror på løsning

Reguleringssjef i Bærum kommune, Kjell Seberg, sier at kommunen utreder eventuelle salamanderforekomster på Ballerud etter varselet fra golfklubben.

– Hvis det viser seg å være salamandere der, vil vi nok finne gode løsninger som kan kombineres med salamandere, sier Seberg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.