Skip to main content

Oppfordrer til å la syke fisker ligge

Død laks med soppinfeksjon funnet i Sandvikselva tidligere i oktober.

Død laks med soppinfeksjon funnet i Sandvikselva tidligere i oktober. 

FOTO: PRIVAT

Soppinfeksjonen blant fisker i Bærumselvene er helt naturlig, ifølge kommunen – som oppfordrer folk til å la fisken være i fred.

Budstikka har tidligere omtalt fiskehelsen i Sandvikselva og Lysakerelva.

Morten Merkesdal, rådgiver i Bærum kommunes avdeling for vannmiljø og forurensning, forsikrer om at infeksjonene er helt naturlige, selv om det ikke ser sånn ut.

– Fiskene er i dårlig stand i ukene de gyter. De får et redusert immunforsvar og pådrar seg flere sår, som gir de høyere sjanse for å få infeksjoner. Dette kommer ikke til å ha noen varig påvirkning for fiskene i elva, forteller Merkesdal.

Han sier det er vanskelig å kunne slå fast hvilke helsemessige følger det kan få å spise en fisk med denne typen infeksjon.

Han råder derfor de som ser en fisk med soppinfeksjon til å la den være. Samtidig minner Merkesdal om at det ikke er lov å fiske i Sandvikselva eller Lysakerelva mellom 15. september og 1. juli. 

– Dersom en fisk fra elva har kommet seg ut i havet og noen har fått den på kroken, bør de kastet den ut igjen. Det tar en stund før saltvannet leger sårene og de egner seg dårlig som mat i den tilstanden, sier han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.