Skip to main content

Oppfordrer innbyggerne til å tenke innenfor boksen

Asker kommunes røde bokser for farlig avfall hentes to ganger i året.

Asker kommunes røde bokser for farlig avfall hentes to ganger i året.

Foto: KJETIL OLSEN VETHE

I denne boksen kan Askers befolkning putte det meste av farlig avfall. For få benytter seg av muligheten, mener kommunen.

I årevis har askerbøringer enkelt kunne bruke en rød boks for å kvitte seg med farlig avfall. Ikke alle tenker på eller velger å benytte seg av muligheten.

Tidligere, eller gamle, Asker kommune har rundt 15.000 røde bokser utplassert hos boligeiere. I april ble kun 2.500 av dem utplassert for henting, opplyser Sven Moe Bjørnson, avdelingsleder for renovasjon i Asker kommune.

Sven Moe Bjørnson er avdelingsleder for renovasjon i Asker kommune.

Sven Moe Bjørnson er avdelingsleder for renovasjon i Asker kommune.

Foto: TRINE JØDAL

Han oppfordrer flere til å bruke boksene, men understreker at det viktigste er at alt farlig avfall leveres inn på «riktige» steder.

– Mye kan leveres tilbake til utsalgssted, for eksempel elektrobutikker og apoteker. Gjenvinningsstasjoner er selvsagt også mulig, sier Bjørnson.

Strømførende

Eksempler på farlig avfall som kan legges i boksen, er batterier, lyspærer, maling, lakk, løsemidler, spillolje, spraybokser og EE-avfall, det vil si alt det har gått strøm gjennom eller som går på batteri.

– Medisiner skal leveres til apotek. Våpen, ammunisjon, eksplosiver og udetonert fyrverkeri skal leveres politiet, opplyser Bjørnson i kommunen.

Må levere selv

Bærum kommune innførte i 2011 rød boks for oppbevaring av farlig avfall i hjemmet.

– Vi har ikke hatt noe form for innsamling eller tømming, så alle må sortere og tømme boksene på Isi eller på ubemannet mottak på bensinstasjoner. Innbyggere kommer daglig til Isi med rød boks for å tømme denne for farlig avfall, sier Tone Bye Moen, tjenesteleder for avfall og gjenvinning i Bærum kommune.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.