Skip to main content

Nå tresker bøndene maten din

Tirsdag ettermiddag gikk treskeren for fullt på Skaugums kornåker ved Jansløkka skole. Bak spakene satt Ola Aanonsen (78), som har jobbet på Skaugum siden 1963 – de ti siste årene som innleid hjelpemann for forpakterne Anne Sophie og Hans Christian Aaby.

Foto: KJETIL OLSEN VETHE

Kornbonde Rune Sandsether så litt mørkt på det i vår. Nå er han like blid som høstsola.

– Det aller meste blir matkorn, minus noe vårhvete. Jeg er godt fornøyd, sier Rune Sandsether, som driver jord på hjemstedet Klokkarstua og en del andre steder i Asker, deriblant i Heggedal.

April var tørr, tørrere enn vanlig, og det ga Sandsether bekymringer. Men sommeren ble bra, og august – og også begynnelsen av september – har bydd på tørt og fint treskevær.

– Det eneste jeg har å sette fingeren på, er noe etterrenning, som vil si at sideskuddene på kornplanten kommer for andre gang. Men det har nok vært verre i andre deler av landet, sier Sandsether, som har alle de fire kornsortene, eller artene for å være presis, fordelt på 930 mål.

Rune Sandsether driver 930 mål dyrket mark, og han dyrker korn på det meste. Klokkarstua-bonden er fornøyd med kornhøsten.

Foto: NORWEGIAN AGRO/AGRONYTT.NO

Ny Skaugum-bonde

I Bærum er Morten Gultvedt godt i gang med skuronna. Han er godt fornøyd med både mengde og kvalitet.

– Jeg har tresket på Dalbo og Gjettum. Vårhvete og bygg blir matkorn. Altså er kvaliteten på topp, sier Gultvedt.

– Nå skal jeg snart i gang med Stovi og Furuset ved Billingstad, sier Gultvedt, som fra 1. januar får ansvaret for kronprinsparets jorder på Skaugum.

– Stas med korn

Morten Gultvedt tar over sammen med sin fetter Øivind Gultvedt, og de avløser ekteparet Anne Sophie og Hans Christian Aaby. Ekteparet Aaby er nå godt inne i sin siste skuronn på Skaugum og melder om gode avlinger.

– Hveten, sådd i vår, blir det mat av. Havren og bygget er det også veldig god kvalitet på. Dette skal bli til dyrefôr, som også har vært planen, sier Hans Christian Aaby.

Anne Sophie og Hans Christian Aaby har sin siste skuronn som forpaktere på Skaugum. Fra 1. januar skal de konsentrere seg fullt og helt om driften på Tveiter gård ved Semsvannet, samt på Gullhella (bildet).

Foto: KJETIL OLSEN VETHE

Aaby-ene gir seg på Skaugum etter 10 år som forpaktere og ønsker sine to etterfølgere lykke til.

– Det er stas å høre at de vil forsette med korn. Det er lite som er så flott som en fin kornåker på sensommeren, sier Anne Sophie Aaby.

Ekteparet Aaby skal fortsatt bo på, og drive Tveiter gård ved Semsvannet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.