Skip to main content

Nå kan du tenne bål igjen – brannvesenet advarer

Selv om det er lov til å tenne bål igjen fra torsdag denne uken, advarer det lokale brannvesenet mot stor skogbrannfare. 

Det er et generelt bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september. Fra slutten av denne uken, er det derfor lov til å tenne opp bål igjen. 

Men ifølge Asker og Bærum brann og redning (ABBR) er det særdeles tørt i vårt distrikt. 

– Brannvesenet anbefaler derfor ikke å tenne bål eller at det utføres annen brannfarlig aktivitet i skog og mark. Husk at du er alltid selv er ansvarlig for å opptre forsvarlig, og på en slik måte at brann ikke oppstår, sier informasjonsrådgiver Anne Aase Haraldsen i ABBR. 

Hun understreker at dersom du er usikker på om du skal tenne bål, bør du heller la være. 

Mer populært

Det siste halvannet året har flere nordmenn oppholdt seg i nærområdene sine. Det merkes også på interessen rundt bålbrenning. 

– Under korona har mange fått øynene opp for å samles rundt bålet. Spesielt har interessen økt blant unge, og lite tyder på at den vil dabbe av i tiden fremover, sier generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Bente Lier i en melding. 

På grunn av skogbrannfare er det forbudt å tenne bål mellom 15. april og 15. september i Norge. Det betyr at fra slutten av denne uken er et lov å tenne bål igjen.

På grunn av skogbrannfare er det forbudt å tenne bål mellom 15. april og 15. september i Norge. Det betyr at fra slutten av denne uken er et lov å tenne bål igjen.

Foto: Anette Andresen

I en undersøkelse utført av Ipsos, oppgir én av fire personer mellom 15 og 24 år at de har tent bål oftere under koronapandemien. 

Av disse sier 80 prosent at de ønsker å fortsette med det også etter at samfunnet legger koronaen bak seg. 

Lier oppfordrer folk til å være forsiktige, selv om forbudet er oppheves. 

– Du må alltid forsikre seg om det er trygt å tenne bål der du er. Vær obs på vær- og vindforhold, og sørg for at ilden er slukket før du forlater stedet. I tørre perioder med stor skogbrannfare kan kommunene innføre lokale forbud, også nå på høst- og vinterstid, sier hun. 

Mange utrykninger

Bålforbudet i sommermånedene skyldes faren for skogbranner. 

Ifølge Asker og Bærum brann og redning (ABBR) skyldes ni av ti skogbranner menneskelig aktivitet. 

– Bålbrenning og grilling er den vanligste årsaken, uttalte Nessim Ghouas, seksjonsleder i ABBRs forebyggende avdeling til Budstikka tidligere i år.

I fjor, mens askerbøringer og bæringer tilbragte mye tid hjemme, hadde brannvesenet rekordmange utrykninger. 

Snart jakttid

Snart starter også jaktsesongen. Det kan jaktes elg fra 25. september til 23. desember. 

I følge Norges Jeger og Fiskerforbund (NJFF) er det 60.000 jegere som skal ut og lete etter skogens konge. 

Den ordinære rådyrjakta starter 25. september, mens hjortejakta allerede er godt i gang med startdato 1. september. I alt ble det felt 46.356 hjort i 2019/2020. Det er en økning på 5,8 prosent fra forrige jaktår. Målt etter antall felte dyr blir hjortejakta stadig større, mens elgjakta har stabilisert seg. I alt ble det felt nesten 16 103 flere hjort enn elg, i følge NJFF.​

10. september var den store dagen for småviltjegere, med jaktstart for blant annet rype og skogsfugl. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.