Skip to main content

Miljøprofil skeptisk til skismøring

MILJØEFFEKT: Nikki Schei påpeker at fluorider er forbudt i sko og klær, men tillatt i skismøring. Han ønsker tiltak for å redusere bruken av slik smøring.
MILJØEFFEKT: Nikki Schei påpeker at fluorider er forbudt i sko og klær, men tillatt i skismøring. Han ønsker tiltak for å redusere bruken av slik smøring.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) er bekymret over hvordan fluorholdig skismøring kan påvirke marka, samt mennesker og dyr som ferdes der.

Nikki Schei tok nylig saken opp i Bærum kommunestyre der han spurte om hvilken oversikt kommunen har over bruk av fluorider i forbindelse med idrettsarrangementer i Bærum.

Schei ønsket også svar på hvilke tiltak kommunen er villig til å ta for å redusere bruk av fluorider i og rundt Bærum.

Fluorider har mange veldokumenterte negative helse- og miljøeffekter og er forbudt i flere produkter, som sko og klær. Forbudet gjelder imidlertid ikke for skismøring.

LES OGSÅ: Lover godt hjemmeføre i påsken

Opp til hver enkelt

– Kommunen har ikke oversikt over bruken av skismøring med fluorider i forbindelse med arrangementer i Bærum. Kommunen har heller ikke iverksatt tiltak for å regulere bruken av denne typen skismøring i Bærum. Det er naturlig at Rådmannen følger med i nasjonale myndigheters arbeid på dette feltet, svarte rådmann Erik Kjeldstadli.

Kjeldstadli påpekte også at skismøring med fluorider er et lovlig produkt som omsettes fritt. En får kjøpt skismøring både med og uten fluorider, og det er i dag opp til den enkelte utøver å velge hva slags skismøring en ønsker å benytte.

LES OGSÅ: Slik smører du skiene til barna dine

Arbeider for forbud

Valg av skismøring kan være en konkurransehemmelighet i forbindelse med skirenn. Skismøring med fluorider brukes ikke bare av konkurranseutøvere, men benyttes mer eller mindre av alle kategorier skiløpere.

Miljødirektoratet har engasjert seg i saken og det fremgår blant annet av et nyhetsoppslag i NRK i november i fjor at de arbeider for å få innført et forbud mot ferfluoroktansyre og relaterte forbindelser i hele EU.

 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.