Skip to main content

Mektig fugl på besøk

Havørnen svevet lenge over Nesøya i helgen.
Foto: Håkon Bonafede

En havørn var på streiftokt over Nesøya i helgen.

Sist helg var Håkon Bonafede fra Nesøya ute og gikk tur da han oppdaget en stor fugl som lå på vinden høyt oppe i luften. Med mobiltelefonen fikk han sikret seg bilder av det som viste seg å være en havørn. 

– Det har jeg aldri sett her tidligere, forteller han.

Få observasjoner

– Havørna etablerte seg på Håøya ved Drøbak i 2008, og har hekket der siden. De er slik sett ikke et uventet syn selv i Indre Oslofjord, men noe hverdagslig syn er den ikke. Jeg har selv aldri sett noen av dem i Oslo-området, sier sekretær i lokalavdelingen til Norsk Ornitologisk Forening, Lars Petter Marthinsen.

Ifølge rådgiver i Norsk Ornitologisk avdeling, Jan Erik Røer dreier det seg kun om en håndfull observasjoner i året fjordområdene mellom Nesodden, Asker, Bærum og Oslo.

– Vi har ventet en stund på de vil bli hyppigere å se i dette området også, men det har foreløpig ikke skjedd, sier han.

Største rovfugl

Marthinsen forteller at det er særlig en del ungfugler som streifer rundt nå om vinteren, på jakt etter mat og et potensielt territorium.

– Det øker jo sjansene for at man får et glimt av den, sier Marthinsen.

Havørnen er ifølge Store norske leksikon Norges største rovfugl og hunnfuglen kan få et vingespenn på 2,65 meter. Den ble sammen med kongeørnen fredet i 1968.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.