Skip to main content

Lanserer ny teori om fiskekollaps i Oslofjorden

Livet i Oslofjorden er under sterkt press, og gjenstand for bekymring i befolkningen. Nå lanserer forskere en ny teori om årsaken til fiskekollapsen.

Livet i Oslofjorden er under sterkt press, og gjenstand for bekymring i befolkningen. Nå lanserer forskere en ny teori om årsaken til fiskekollapsen. 

Foto: TRINE JØDAL

Forskere ved NBMU undersøker nå om vitaminmangel kan være årsaken til fiskekollapsen i fjorden. 

– Vitaminer oppstår ikke av seg selv, de må produseres. Nøkkelen til å redde Oslofjorden kan ligge hos vitaminproduserende bakterier, sier professor i mikrobiologi ved NMBU, Knut Rudi i en pressemelding

Det var Avisa Oslo som først omtalte saken. 

Det har over lang tid vært stor bekymring knyttet til livet i Oslofjorden. Torskebestanden forsvinner, det er økt algeoppblomstring og stadig flere døde soner med livløst vann. 

I mars i fjor lanserte Solberg-regjeringen en helhetlig plan for å redde fjorden. Den inneholder 63 ulike tiltak og 19 læringspunkter, og er en plan særlig Asker kommune har etterspurt i flere år. 

Nå mener forskerne ved NMBU at en ny faktor må inn i vurderingene av hva som er galt med Oslofjorden: vitaminmangel. 

– Næringskjedene i havet er veldig sårbare. Hvis nøkkelorganismer forsvinner, kan hele økosystemer kollapse. Og hvis nøkkelorganismene som forsvinner er mikroskopiske, kan det være at vi ikke oppdager det før det er for sent, sier Rudi.

Her kan du lese flere saker, og debattinnlegg, knyttet til livet på fjorden. 

Fisken forsvinner

I juni 2019 ble det innført et forbud mot å fiske torsk i Oslofjorden. Høyt fiskepress gjennom de siste 100 årene, teknologisk utvikling siden 1950-tallet og store miljøutfordringer, regnes som viktige årsaker til tilbakegangen for flere fiskearter. 

– Vi har sett de siste årene at det blir mindre torsk. Men mange av den torsken vi faktisk finner, er også i dårligere forfatning. Noen av fiskene ser ut som spøkelser. De er helt bleike og fulle av parasitter. Noen har åpne sår. Vi har begynt å lure på om de har en mangelsykdom, sier Thrond Oddvar Haugen, professor i økologi ved NMBU. 

Tapte kamp om prestisjesenter

Det pågår et prosjekt ved NMBU som forsker på mikroorganismer i Oslofjorden. 

– Målet er at dette skal kunne hjelpe oss med å forandre hvordan vi forvalter fjorder og hav i fremtiden. Slik kan vi få informasjon om endringer i miljøtilstand mye raskere, og dermed også sette inn kunnskapsbaserte tiltak mye raskere, sier professor Knut Rudi ved NMBU.

Asker kommune har arbeidet gjennom flere år for at Oslofjordmuseet i Vollen skal få status som et besøkssenter for Oslofjorden. Tidligere denne måneden ble det klart at et slikt senter legges til Horten

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.