Skip to main content

Kvinne syk av kjøttetende bakterie etter bading

I slutten av juni fikk en kvinne fra Asker sårinfeksjon med vibriobakterier etter bading i Middagsbukta da sjøtemperaturen var relativt høy. Bakterien trives ved høy sjøtemperatur over cirka 20 grader, og har ikke sammenheng med kloakkforurensning.

Foto: ULF HANSEN

Den kjøttetende bakterien vibrio har angrepet en kvinne fra Asker. Hun skal ha blitt syk etter bading i Middagsbukta.

I slutten av juni fikk en kvinne fra Asker sårinfeksjon med vibriobakterier etter bading i Middagsbukta ute i fjorden.

Kvinnen skal ha blitt syk i en periode da sjøtemperaturen var relativt høy. Temperaturen i vannet må være over 20 grader over tid før bakterien sprer seg og er til fare for folk.

Vibriobakterier kan gi både mage- og tarminfeksjon, hudinfeksjon, øregangsinfeksjon, sårinfeksjon og andre mer alvorlige infeksjoner hos utsatte personer som eldre og personer med immunsvikt eller leversykdommer.

– Sjøen er foreløpig ganske kjølig så det bør ikke være noe problem nå. Det er varslet varmere vær fremover og vi ønsker å være føre var, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

Også kommuneoverlegen i Bærum advarer viruset. I fjor sommer ble det påvist syv tilfeller hvor personer var blitt syke av viruset etter bading i fjorden.

Foto: EVA GROVEN

Rent badevann

– Bakterien har ikke sammenheng med kloakkforurensning. Badevannet ute i fjorden er veldig bra. Bakterien formerer seg når det er varmt i vannet over tid, sier Grepp.

Det er spesielt eldre og personer med kronisk, alvorlig sykdom med nedsatt immunforsvar ta sine forholdsregler ved bading i sjøen.

Syv personer angrepet

Under det flotte og varme været sist sommer var det høye sjøtemperaturer. I løpet av sommeren ble det påvist syv tilfeller hvor personer ble angrepet av vibriobakterien.

Høsten 2016 måtte en eldre kvinne fra Bærum amputere et bein etter å ha blitt angrepet av bakterien. Hun hadde badet på Husmorstranda på Høvik.

 Et lite sår på kvinnens venstre kne utviklet seg til en infeksjon hvor hissige kjøttetende bakterier angrep benet hennes. Legene hadde kun en ting å gjøre – amputasjon.

Vibriobakterier kan gi både mage- og tarminfeksjon, hudinfeksjon, øregangsinfeksjon, sårinfeksjon, sier kommuneoverlege Meera Grepp i Asker.

Foto: KNUT BJERKE

Slik reduserer du risikoen for å bli smittet

  • Personer med åpne sår bør ikke bade i sjøvann hvis ikke såret kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster. Dette gjelder spesielt eldre, personer med leversykdommer og personer med immunsvikt (for eksempel personer som bruker immundempende medisiner).
  • Personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre anbefales å bruke badesko for å hindre at man pådrar seg sår under bading.
  • Skylling med rent ferskvann etter sjøbad anbefales for alle personer som har sår eller pådrar seg sår under bading. Dette gjelder spesielt personer med immunsvikt, leversykdommer og eldre.
  • Risikoen reduseres ved å kun ta korte bad og tørke seg grundig med rent håndkle etter bading.
  • Alle som bader med sår eller pådrar seg et sår under bading bør følge med på eventuell forverring av såret og raskt ta kontakt med lege/legevakt ved tegn til sårinfeksjon, feber eller nedsatt allmenntilstand. Gi da beskjed til legen at du har badet. En eventuell infeksjon vil oftest vise seg i løpet av ett til to døgn.
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.