Skip to main content

Juletrærne selges tidligere enn før

Snøen la seg på Drengsrud torsdag morgen, og butikksjef ved Plantasjen, Arnt Andreas Grilstad, så seg nødt til å riste snøen av juletrærne.

Foto: Trine Jødal

Butikksjef på Plantasjen Drengsrud, Arnt Andreas Grilstad, har allerede solgt 39 juletrær, og spår at det vil selges enda mer i helgen. 

– Da vi fikk inn de 400 første trærne, måtte faktisk en av de ansatte klatre opp på pallen for å hente ned ett tre til en kunde, ler Grilstad, som skal selge nærmere 1300 juletrær før jul.

Tidligere enn før

 John-Anders Strande i foreningen Norsk Juletre forteller at det i det siste har vært en trend å kjøpe juletrær tidligere enn før. 

– Vanligvis har salgsplasser åpnet 10. desember, men enkelte har begynt å tilby trær mye før det, for å dekke den etterspørselen som er, forteller han. 

Ifølge Strande har de forskjellige salgsplassene erfart at salgsperioden for juletrær er mer fordelt utover måneden, heller enn at alle trærne selges i midten av desember. 

– Dette tyder på at folk ønsker å handle juletreet tidligere enn før. 

Salget av kunstige trær har overrasket Grilstad, som mener disse blir mer og mer populære.

Enkelte har begynt å tilby trær mye før, for å dekke den etterspørselen som er
John-Anders Strande, Norsk Juletre

Til hytta

– De kunstige trærne har fått så mye bedre kvalitet i løpet av de siste årene. Vi ser at dette er noe som selger mer og mer for hvert år. De som skal feire jul på hytta tar gjerne med seg et ekte tre dit, mens de har et kunstig et hjemme, eller omvendt, forteller butikksjefen. 

Selv om det fortsatt er populært med ekte edelgran, mener Grilstad at de kunstige trærne er trenden. 

– Det er disse trærne vi går mot, slår han fast. 

Uenig

John-Anders Strande i Norsk Juletre er ikke enig med Grilstad. 

– Det fokuset som har vært på plastikk i det siste viser jo det motsatte. Coop for eksempel, som har solgt plasttrær de siste årene, begynte å selge ekte juletrær i fjor, forteller Strande, som mener at det er mange grunner til å droppe det kunstige treet. 

– Sett fra et miljøperspektiv er det jo opplagt at man bør gå for et ekte tre. Forskning viser jo at man må ha et kunstig tre i 20 år, før det er like miljøvennlig som å ha et ekte tre hvert år i 20 år. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.