Skip to main content

I år druknet mais-spirene

Charlotta Ringi er misfornøyd med den dårlige maisen på gården. – Dette året har det vært alt for kaldt og vått, sier hun.

Foto: Dennis Fossen

Med en regnfylt og kald forsommer ser det dårlig ut for selvplukking av mais på Øvre Ringi Gård. 

For to år siden måtte familien på Øvre Ringi Gård avlyse selvplukking av mais for andre gang. I fjor fikk de derimot et av sine beste mais-år. Dette året blir langt ifra det samme eventyret som fjoråret bød på. 

– Det blir ganske dårlig i år. Forsommeren var kald og hadde mye regn. Spiringen ble helt elendig, meddeler Charlotta Ringi. 

Hun forteller at maisen er en plante som liker en jordvarm sommer, og at det var mye av grunnen til at det gikk så bra i fjor. 

Vill vekst for varmekjære grønnsaker i varmen, skrev Budstikka i 2018. 

– I år har den jo druknet, fortviler hun. 

Det blir selvplukk

Ringi forteller at det blir selvplukk, men det oser ikke begeistring av utsagnet. 

– Det blir ikke rare greiene. Det er jo trist, men sånn er det. Mais er vanskelig. Den liker ikke norsk sommer. De årene det er for kaldt, så går det dårlig. 

Hun trøster seg med at det ikke er like ille som for to år siden. Da ble det ikke noe mais. 

Den gangen ville ikke familien ta sjansen på selvplukk når de ikke kunne garantere for kvaliteten. 

– Et år fikk vi mange klager fordi maisen ikke var moden og frisk nok. Vi ønsker jo at folk skal få plukket gode maiskolber, forklarer hun.

Hvordan kvaliteten på maisen blir i år kan hun ikke si noe om enda. 

– Det finner vi ut av nærmere skolestart. Det blir små planter og kolber. Det kan jeg si allerede. Det blir en kort sesong. Dette er triste greier, sier hun, mens hun skuer utover plantene som helst skulle vært en halvmeter høyere.

Vil ikke gi seg

Når det er så mye som må stemme for å få god mais kan man lure på hvorfor familien orker arbeidet. 

Charlotta Ringi ler litt. 

– Ja, det kan du si. Første året var i 1985, så vi har jo holdt på i lang tid. Det har blitt vanskeligere, men vi kan ikke gi oss. Det er ingen som kommer hit og plukker mais som ikke vil det. Det er bare godt humør i maisåkeren. Når vi ser tredjegenerasjons barn som kommer og plukker med besteforeldre, så er det klart vi synes det er hyggelig. Nei, vi kan ikke gi oss, smiler hun. Hun er sikker i sin sak: Det kommer flere gode år.  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.