Her finner du fjordens mest forurensede sjøbunner
Sjøbunnene utenfor Sandvika og Lysaker er av de mest forurensede i Indre Oslofjord. Veier, elver, båthavner og gammel industri er blant hovedårsakene.
Dette kommer frem i hovedrapporten til Fagrådet i Indre Oslofjord, skrevet av Norges Geotekniske Institutt (NGI).
Nederst i saken kan du lese mer om de åtte stedene i Asker og Bærum som er mest forurenset.
Forskerne har undersøkt de såkalte «sedimentene», eller bunnforholdene, i 16 områder i Indre Oslofjord. Åtte av dem er i Asker og Bærum.
– Vi har sett på risiko for spredning av forurensning fra sedimentene, risiko for skade på organismesamfunnet, for eksempel fisk og skalldyr, i nærheten av sedimentene og vurdert hvilken risiko sedimentene utgjør for oss mennesker, forteller Gøril Aasen Slinde, førsteforfatter av rapporten.
- Forurensing: Utslipp fra industri, avløp, avrenning fra avfallsfyllinger og annen forurensende aktivitet over lang tid har ført til at sjøbunnen flere steder i Asker og Bærum er forurenset. Vi finner miljøgifter som for eksempel TBT (tidligere brukt i bunnstoff på båter), PAH (tjærestoffer), PCB, og tungmetaller som kvikksølv og bly, mange steder.
- Bading: Det er normalt ikke farlig å bade selv om sjøbunnen er forurenset. Mange miljøgifter binder seg til partikler på sjøbunnen, men konsentrasjonen er sjelden så høy at det blir akutt farlig.
- Barn: Barn kan komme i kontakt med miljøgifter i strandkanten når de leker eller eventuelt spiser sand.
- Mat: Miljøgiftene i sjøbunnen kan tas opp i marine planter og dyr, og preger livet i sjøen. Noen steder er det så høye konsentrasjoner i for eksempel fisk, at det kan være helseskadelig å spise den.
- Varsling: Mattilsynet utarbeider advarsler mot å spise fisk og skalldyr i aktuelle områder.
- Rydding: Den vanligste måten å rydde opp i forurenset sjøbunn er å dekke til med rene masser. På denne måten forsegles forurensningen. Dyr og planter i sjøen kommer da ikke lenger i kontakt med miljøgiftene og vil ikke ta dem opp i seg.
Lukter råttent egg
En miljøutfordring felles for både Sandvika og Lysaker, er at småbåter og trafikk fra E18 virvler opp metaller fra massene i fjorden. Flere elveutløp bringer med seg forurensning.
– I Sandvika er sedimentene farget helt svart og lukter råttent egg. Lengst inne ved Lysaker finner vi visuelt stygge sedimenter, men de er grå, ikke svarte, forklarer Slinde.
NGI-forskerne finner mye av den organiske forbindelsen kalt «TBT» i Sandvika og Lysaker. Før ble TBT brukt som bunnstoff for å hindre groing under båten. I 2003 ble stoffet forbudt.
– Siden det tar lang tid å bryte ned dette stoffet, og en del båter har fått påført bunnstoff før forbudet ble gjeldende, så er dette fremdeles et problem rundt småbåthavner, forteller Slinde.
Såkalt «PAH», som naturlig finnes i olje, dominerer forurensningsbilde i alle de undersøkte områdene i Indre Oslofjord. De største kildene til spredning i miljøet, er industri, vedfyring og veitrafikk.
– Sistnevnte er nok årsaken til at vi finner relativt høye konsentrasjoner av PAH-forbindelser i Indre Oslofjord, sier Slinde.
– Kan havne på vårt matbord
Oslofjordens Friluftsråd mener avrenning til fjorden er alvorlig, særlig fordi det fører til nedslamming og formørking av vannmassene, og miljøgifter i fjorden.
– Det er en kjempebekymring. Når fjordbunnen dekkes av avrenninger fra land og jordbruk, får vi algeoppblomstringer og en oksygenfattig fjord. Utslipp av septik (kloakk) fra fritidsbåter er i denne sammenheng også alvorlig, sier Dag-Roal Wisløff, rådgiver for marint liv i Oslofjordens Friluftsråd.
Wisløff er ikke overrasket over at det er områder langs de store tettstedene, deriblant Sandvika, som er mest forurenset.
– Tett befolkede steder har konsekvenser for fjordene, som går utover dyrelivet og bunnlevende organismer. Ekstra alvorlig er det at disse miljøgiftene oppkonsentreres videre i næringskjeden. Til slutt kan miljøgiftene havne på vårt matbord, sier han.
Tett befolkede områder har konsekvenser for fjordene, som går utover dyrelivet og bunnlevende organismer.Dag-Roal Wisløff, Oslofjordens Friluftsråd
Usikre på konsekvensene
Forsker Slinde vil poengtere at det ikke er stor risiko forbundet med funnene, men at de anbefaler å utføre ytterligere undersøkelser for å bestemme hvilke tiltak som bør settes inn i de ulike områdene.
– Når vi snakker om skadevirkninger, så handler det om eksponeringen over tid. Det er ingen akutt fare forbundet med resultatene fra undersøkelsen vår. Det er dosen en får over en lengre tidsperiode, som vil være avgjørende for om det vil ha skadelige effekter hos organismer og mennesker, sier Slinde.
Sveinar Kildal, som har ledet flere opprydningsaksjoner med Oslofjordens friluftsråd, tror ikke vi vet hvordan forurensningen ved fjordene reelt sett påvirker oss.
– Jo mer vi graver, desto mer sjokkerte blir vi over hva vi finner. Listene over farlige stoffer vi brukte før, er lang. Spørsmålet er hva vi vet nå, og hva etterkommerne våre vil tenke om oss.
Jo mer vi graver, desto mer sjokkerte blir vi over hva vi finner.Sveinar Kildal i Oslofjordens Friluftsråd
Venter på ny rapport
Bærums politikere har fått flere orienteringer om rapporten fra NGI. Leder av utvalget for miljø, idrett og kultur, Dag Egil Strømme (H), kan ikke love at kommunen gjør noen grep ennå.
– Det er for tidlig å ta stilling til dette. Vi er nødt til å komme tilbake når vi ser en tiltaksplan i fase 2 av undersøkelsen. Det må også foreligge et kostnadsoverslag på hva det vil koste å rydde opp dette, sier Strømme.
Han mener det trolig ikke vil være Bærum kommunes ansvar alene å rense de forurensede massene.
– Andre får vurdere hva som kan gjøres, sier Strømme.
Klikk på de åtte ulike punktene i kartet under for å lese mer om forurensingen på hvert enkelt sted: