Skip to main content

Fornøyd med forklaring på ulovlig oppbevaring av snø

Dette bildet fra mars i fjor er tatt fra eiendommen til en av de nærmeste naboene til galoppbanen. Ifølge både Statsforvalteren i Oslo og Viken og Bærum kommune var det ikke søkt om lov til snødeponiet.

Dette bildet fra mars i fjor er tatt fra eiendommen til en av de nærmeste naboene til galoppbanen. Ifølge både Statsforvalteren i Oslo og Viken og Bærum kommune var det ikke søkt om lov til snødeponiet.

Foto: STATSFORVALTEREN I OSLO OG VIKEN

Bærum kommune foretar seg ikke noe mer overfor Øvrevoll galoppbane, som har forklart seg om snødeponiet på tomten sin.

– Dette har tatt lang tid, men vi er glade for at det nå virker å være slutt på dumping av snø der. Det har ikke vært levert mer snø etter at Budstikka skrev om saken i forrige uke, sier Monica Sarfi.

Hun har vært nabo til galoppbanen i 15 år. Det siste året har hun også fungert som talsperson på vegne av beboerne nærmest galoppbanen, i kampen for å få en slutt på at snø fra boligveier og T-banestasjoner i Oslo oppbevares på galoppbanens område. 

– Dumpingen av snø der begynte for noen år siden, og så har det eskalert. Og det er ikke bare snø, det følger med grus og skitt og alskens søppel. Når det siste smelter utpå sommeren er det ikke et veldig pent syn, sier Sarfi.

Dumpet ved en feil

Snødeponiet ble oppdaget av Statsforvalteren i Oslo og Viken vinteren 2021, og de informerte Bærum kommune i mars om at det ikke var søkt om tillatelse til snødeponi på stedet.

Men først denne vinteren, ett år etter at de ble gjort oppmerksom på den ulovlige lagringen, reagerte kommunen.

– Brevet vi har sendt nå er en sterkt forsinket oppfølging fra vår side av Statsforvalterens henvendelse i mars i fjor, bekreftet Jan Erik Danielsen, avdelingsleder byggesak i Bærum kommune til Budstikka forrige uke.

Slik så det ut på området for oppbevaring av snø i begynnelsen av februar i år. En glipp i kommunikasjonen skal ha ført til at mellom 200 og 300 kubikk snø ble dumpet på galoppbanens område, selv om det ikke forelå noen avtale om levering av snø.

Slik så det ut på området for oppbevaring av snø i begynnelsen av februar i år. En glipp i kommunikasjonen skal ha ført til at mellom 200 og 300 kubikk snø ble dumpet på galoppbanens område, selv om det ikke forelå noen avtale om levering av snø.

Foto: KARL BRAANAAS

I dette brevet ba de om en redegjørelse fra Øvrevoll galoppbane, noe kommunen nå har fått.

Salgs- og markedssjef Esben Hansen skriver til kommunen at de hadde en avtale med Vaktmesterkompaniet i 2021 om å bistå med å ta imot snø fra nærområdet. Denne avtalen ble avviklet etter fjorårets vinter. 

Likevel ble det dumpet mellom 200 og 300 kubikk snø en januarsøndag i år, noe Hansen omtaler som «en glipp i kommunikasjonen internt i Vaktmesterkompaniet». 

– Hvis kommunen mener vi bør søke om etterfølgende godkjennelse for hendelsen med Vaktmesterkompaniet i 2022, eller egen godkjennelse for å oppbevare enten vår egen snø eller en gang i fremtiden kunne motta snø fra ekstern leverandør, imøteser vi gjerne informasjon om dette, slik at det kan iverksettes så alt gjøres etter gjeldende regler, skriver Esben Hansen til Bærum kommune.

Søknadspliktig tiltak

Men Hansen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere, slipper å vente på informasjon fra Bærum kommune. I et brev fra byggesaksavdelingen til Statsforvalteren i Oslo og Viken fremgår det nemlig at saken avsluttes.

«Ut ifra den mottatte informasjonen, legger kommunen til grunn at det ikke er hensiktsmessig å sende inn etterfølgende søknad om snødeponeringen som har skjedd tidligere, og at det heller ikke er grunnlag for videre oppfølgning etter plan- og bygningsloven», skriver de.

I brevet står det også at «mottagelse av snø fra ekstern leverandør anses som et søknadspliktig tiltak. Dersom Øvrevoll Galoppbane i fremtiden planlegger å motta ekstern snø, vil det derfor være nødvendig å sende inn en søknad til kommunen. I tillegg vil mottagelse av ekstern snø antagelig også være avhengig av dispensasjon fra kommuneplanens arealformål – "nåværende idrettsanlegg"».

Thomas Gjelsås, administrerende direktør på Øvrevoll galoppbane, tar kommunens svar til etterretning. «Vi har fått svar fra Bærum kommune om at saken er avsluttet, og vil søke om vi ønsker å oppbevare ekstern snø i fremtiden», skriver han i en sms til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.