Skip to main content

Fisk angrepet av sopp

De siste dagene er det funnet syk laks og sjøørret i Sandvikselva. Veterinærinstituttet undersøker fisken.

Foto: Morten Merkesdal

I løpet av de siste dagene er det funnet både syk laks og sjøørret i Sandvikselva.

Igjen er det funnet fisk i dårlig forfatning i elva som renner gjennom Vestre Bærum. Spesialkonsulent i Bærum kommune Morten Merkesdal ved Hamang Klekkeri har meldt ifra om de siste dagers funn.

– I går så jeg en svært syk sjøørret og en svær laks med begynnende soppangrep på hode og hale, skriver han på Hamang Klekkeris Facebook-gruppe.

Ørreten så han ved Gråhamang og laksen ved Østlyngen. Laksen som er på 6–7 kg observerte han sammen med rundt fem andre friske fine store fisker.

I begynnelsen av juni ble den første døde fisken funnet. Morten Merkesdal fryktet da at en ny sykdom vil ta livet av laksen.

Ifølge Jakt og Fiske er flere laks som er blitt fanget i Enningdalselva i Østfold svekket og har tydelige sår på finnene og blødninger i huden under buken. Trolig den samme sykdommen som fisken i Bærum.

 Spesialkonsulent i Bærum kommune, Morten Merkesdal, ved klekkeriet på Hamang. Han liker ikke at det finnes syke fisk i Sandvikselva.

Foto: Knut Bjerke

– Fisken var helt råtten

Mats Larsen i Vestre Bærum Sportsfiskere var raskt ute og fikk hentet inn den ene sjøørreten torsdag.

– Den var helt råtten, stakkar. Laksen så vi ikke noe til, sier han til Jakt & Fiske.

De syke fiskene er blitt sendt til Veterinærinstituttet.

– Slik jeg forstår det er det sjelden å se mange slike fisker tidlig på sesongen, så jeg håper det blir med disse to fra Sandvikselva, sier Brit Tørud i Veterinærinstituttet til Jakt & Fiske.

Tørud opplyser at det ikke er funnet syk sjøørret i Enningdalselva. Enningdalselva har for øvrig en svært liten sjøørretbestand, mens bestanden i Sandvikselva er stor.

Ikke unormalt

Mattilsynet skriver at det er normalt at noen villaks i en elv dør. Derfor er ikke funn av enkeltfisker med sår uvanlig. Det er bare få villaks som greier de lange vandringene tilbake for å gyte.

– Noen fisk vil komme med skader og om det er ferske sår kan noe ha skjedd i siste del av vandringen langs kysten eller i elveoset. Observasjoner av f.eks. naturlige fiender eller annet som kan skade laksen, vil kunne bidra til å kaste lys over hva som har skjedd. Det er heller ikke nødvendigvis slik at årsaken til hudforandringene er de samme selv om bildet ser likt ut, skriver Mattilsynet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.