Skip to main content

Elvelangs fra Sandvika til Bærums Verk

Verksfossen på Bærums Verk er et flott skue - spesielt når vannføringen er stor.

Foto: Siri Vister

Stiene og turveiene langs elvene fra Sandvika til Bærums Verk er som en sammenhengende grønn korridor fra sjøen til marka.

Skiforeningen kan for tiden ikke levere nye turforslag. Ukens tur har vært publisert i Budstikka tidligere, men skal være like aktuell i dag.  

Denne uken er det mulighet for en flott sykkeltur i naturskjønne omgivelser, uten biltrafikk og sjenerende støy.

Slik går ukens tur, som er rundt 9 kilometer.

 

Ukens tur starter fra Sandvika bussterminal. Vi sykler i retning mot Løkketangen og følger Rønne elv til den munner ut i Sandvikselva. Rønne elv, er med sine 500 meter, Norges korteste elv med eget navn. 

Vi tar til høyre oppover langs Sandvikselva til ærverdige Løkke Bro. Dette er Norges eldste støpejernsbro, produsert på Bærums Verk i 1829. Etter broen følger vi skiltet sykkelvei langs Sandvikselva i retning mot Vøyenenga. 

Her følger vi Franzefossveien og passerer Kalkmølla Kulturstasjon, et sted som ønsker å skape en levende kammermusikkarena der musikkopplevelser står i sentrum. Når vi kommer til krysset ved Bærumsveien, sykler vi over elven og tar til venstre. 

Her kommer vi inn på turveien på østsiden av Sandvikselva. Dette er et fredelig og frodig parti langs elven, nesten som å være i Amazonas. Før Vøyenenga går turveien igjen over elven. Vi tar skarpt til venstre, fortsetter under nye E16 og langs elven på andre siden. 

Etter et par hundre meter står det skilt til Bærums Verk, og vi tar til høyre over en smal bro. Nå følger vi elven Lomma og har denne på høyre hånd. Oppover langs elven ligger kulturopplevelsene på rad og rekke. Det første vi kommer til er Vøyenfallet og vakre Vøyendammen. Her har det vært både sag, mølle og elektrisitetsverk.

Ærverdige Løkke Bro i Sandvika ble flyttet og restaurert i 1977.

Foto: Siri Vister

 På venstre side av turveien ligger den største gården i Bærum, Wøyen gård fra eldre jernalder. Vi krysser Brynsveien ved Løken Bro, nedenfor broen ligger det en mye brukt badeplass. 

Kalkmølla Kulturstasjon er et sted der musikkopplevelser står i sentrum.
Foto: Siri Vister

Etter Bryn skole passerer vi Spikerbruksfallet elektrisitetsverk. Den gamle delen av bygget er museum. Og nå er det tid for turens bratteste bakke, men belønningen er å få idylliske Glittredammen i syne. Den har vært oppdemt som vannmagasin siden 1600-tallet. 

Vøyendammen er en idyllisk perle.
Foto: Siri Vister

De siste meterne til Bærums Verk går i trillefart, og her kan vi glede oss til en velfortjent pause. Bærums Verks historie strekker seg 400 år tilbake i tid, og handelsstedet huser i dag flere butikker, spisesteder og gallerier. Med andre ord rikelige muligheter for å utforske.

Bærums Verks historie strekker seg 400 år tilbake i tid.
Foto: Siri Vister

 Vår tur ender ved Vertshuset, Norges eldste, oppført rundt 1640. Vi har syklet omtrent 9 kilometer, og veien er like fin tilbake - da stort sett nedoverbakke. 

God tur!

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.