Skip to main content

Eks-narkoman kan bli Årets villmarking

En tøff seiltur til Svalbard var en del av opplegget Are Lerstein selv gikk gjennom i prosjektet «Veien ut». Nå hjelper han andre ut av rusmisbruk gjennom friluftsliv i foreningen Medvandrerne.

En tøff seiltur til Svalbard var en del av opplegget Are Lerstein selv gikk gjennom i prosjektet «Veien ut». Nå hjelper han andre ut av rusmisbruk gjennom friluftsliv i foreningen Medvandrerne.

FOTO: PRIVAT

Are Lerstein (45) fra Asker er blant kandidatene til Årets villmarking 2020.

Prisen skal ifølge arrangøren være en anerkjennelse av personer som inspirerer både unge og voksne til å ta naturen i bruk, og som gjennom egne opplevelser og eventyr har utmerket seg. 

Tidligere rusmisbruker

– Are Lerstein levde et liv preget av tungt rusmisbruk i en årrekke og var ut og inn av fengsel en rekke ganger. For noen år siden bestemte han seg for å gjøre en forandring. Han fant motivasjonen for et bedre liv i naturen, og i mai i 2017 startet han prosjekt Medvandrerne for å hjelpe andre i samme situasjon. Are har på en imponerende måte demonstrert at naturen er et kraftfullt verktøy for å få til store livsstilsendringer, skriver juryen i sin begrunnelse. 

Budstikka har skrevet om Lerstein flere ganger. Han har fortalt om sin egen vei ut av rusmisbruket gjennom tøffe turer kombinert med terapi og vekt på ettervern.

– En stor ære

– Det er en stor ære å bli nominert. Denne anerkjennelsen motiverer til videre oppgradering og fortsettelse av det arbeidet vi bidrar med gjennom Medvandrerne, skriver Lerstein på sin Facebook-side.

Friluftsflokken

Blant de ni nominerte er også familien fra Haslum som kaller seg Friluftsflokken. Oliver Halvorsrød (39) og Nina Volstad (39) med barna Vilder (5) og Leonora (2) ble omtalt i Budstikka da de overnattet i lavvo på Kolsåstoppen på nyttårsaften. Familien har som mål å overnatte ute minst to ganger i måneden. 

Nina Volstad og og  barna Vilder og Leonora feiret nyttår på Kolsåstoppen.

Nina Volstad og og  barna Vilder og Leonora feiret nyttår på Kolsåstoppen.

FOTO: PRIVAT

– Friluftsflokken er inspirerende, gode til å kommunisere og de legemliggjør en av de viktigste funksjonene til Årets villmarking: Å være en inspirator til å få flere ut i naturen, skriver juryen.

Jegerstine

En tredje lokal blant de nominerte er bæringen Stine Hagtvedt (36), som kaller seg Jegerstine

– Stine fronter ikke bare jakt, men tur- og jaktlivet i sin helhet. Gjennom å dele sine opplevelser bidrar hun med større innsikt til jaktens mange sider og fasetter. Hun er også en sterk stemme og inspirasjon for kvinner som vil ut på jakt, skriver juryen.

De fem nominerte med flest stemmer går videre etter en Facebook-avstemning som avsluttes tirsdag 24. februar. I juryen sitter Asker-mannen Alexander Read, som sammen med datteren Mina (4) vant prisen i 2019. Blant tidligere vinnere er også kjente navn som Lars Monsen og Cecilie Skog.

Prisen deles ut under den innendørs (!) friluftsmessen Camp Villmark på Norges Varemesse i Lillestrøm fredag 27. mars.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.