Skip to main content

Død fisk skaper bekymring

Flere har observert døde fisk i Sandvikselva den siste tiden.Foto: Privat

Flere turgåere er bekymret etter å ha sett både syke, døde og utmattede fisk i Sandvikselva den siste tiden. 

– Jeg har gått opp og ned der i dag og sett fisk med hvite flekker. Flere står i strømmen, men klarer ikke å svømme videre, forteller en tipser til Budstikka mandag ettermiddag.

Også i helgen ble det observert flere døde og syke fisk i elven.

– Jeg så 6-7 laks som lå bevisstløse opp ned. Det luktet også sterkt i området, og jeg lurer på om det har vært utslipp i elven, skriver en annen turgåer i en e-post.

Ukjent sykdom

Etter to uker med utslipp i Sandvikselva, kunne kommunen onsdag i forrige uke fortelle at de tror de har funnet kilden til forurensningen. Den døde fisken har fått folk til å mistenke at det dreier seg om et nytt utslipp, men det kan Morten Merkesdal i Bærum kommune avkrefte.

– Det er en sykdom som vi ikke har definert ennå, så foreløpig står vi uten en diagnose, forteller Merkesdal, som har fulgt godt med på fiskeeldoradoet i elva i over 40 år.

I juli fortalte fiskehelseansvarlig Brit Tørud ved Veterinærinstituttet til Budstikka at de i nærmere to måneder hadde forsøkt å finne ut hvorfor fisk i Sandvikselva har blitt syk eller angrepet av sopp. Enn så lenge er de ikke nærmere svaret.

– På onsdag kommer det veterinærer fra Veterinærinstituttet som skal undersøke fisken på ny, fortsetter Merkesdal.

– Tåler en del frafall

På tross av mye syk og død fisk er det ingen panikk hos dem som holder oppsyn med elven.

– Jeg er forholdsvis en kald fisk, og har sett syk fisk i elva mange ganger. Det som skjer i naturen og som vi ikke har kontroll på, må vi bare leve med, sier Merkesdal.

– Heldigvis har vi en bestand som tåler en det frafall, legger han til.

Han forstår likevel bekymringen som råder hos turgåere og fiskere.

– Det er tragisk, og alle synes det er fælt å se store laks som dør, avslutter han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.