Skip to main content

Bygget 150 fuglekasser – vil henge opp det dobbelte

– Det er bare å gå ut i garasjen og holde på et par timer om dagen, sier Bjørn Frantzen. Siden august har han bygget 150 fuglekasser. 

Foto: Knut Bjerke

Bjørn Frantzen ønsker å gjøre sin del av jobben for at trekkfuglene får et ryddig hjem å komme til etter sydenferien. 

Alle fugler små de er, kommer nå tilbake. Trekkfuglene har allerede begynt å returnere til Asker og Bærum. 

– Det har allerede kommet måker, og det er ikke lenge før skogduene returnerer også. De artene som ikke drar særlig langt, begynner å returnere nå, sier Bjørn Frantzen i Norsk Ornitologisk Forening avdeling Asker og Bærum. 

Nå har han søkt kommunen om lov til å henge opp 300 fuglekasser på fem turstier i Bærum kommune. Allerede har han hengt opp fuglekasser ved stiene langs Engervannet. 

Startet bygging i august

Da sommeren begynte å nærme seg slutten og fuglene begynte å vende nebbet sørover, tok Frantzen turen ut i garasjen for å bygge nye hjem til fuglene. 

– Jeg har bygget rundt 150 fuglekasser siden midten av august. Det er bare å gå ut i garasjen og holde på et par timer om dagen. Har du utstyr er det grei skuring, sier Frantzen.

Materialet til fuglekassene har han fått fra gavmilde folk, som pusser opp husene sine. 

  • Langs Øverlandselva
  • Langs Solbergbekken og Løkkeåsen
  • Langs Sandvikselva fra Vøyenenga til Tangen
  • Langs Lomma fra Vøyenenga til Kolsås
  • Langs Isielva fra Vøyenenga til der turstien stopper ved veien til Rykkin

– Da er det ofte småplanker igjen som de ikke får brukt til noe. Da får jeg det til å bygge mine hus, forklarer han. 

Vil skape bånd

Som leder for Asker og Bærums ornitologiske forening er en av Frantzens hovedoppgaver å skape et godt miljø for fugler i distriktet. 

– Bærum er veldig urbanisert og det er ikke mange skoglappene igjen. Men vi har marka og der er det masse rom for fugler, forteller han. 

Ifølge Frantzen kan en fuglekasse inneholde opptil 10 fugler på nattetid. Frantzen skal sette fuglekassene i øyehøyde, så ivrige turgåere lett kan få øye på fuglene.

– Det som er viktig er at vi som lokalbefolkning får et sterkt eierskap til våre lokalområder. Blir du glad i de fuglene som er der, blir du glad i turområdet som er der også, mener Frantzen. 

Før han legger til:

– Det er jo spesielt morsomt for barnefamilier å se alle disse fuglene fly inn og ut av fuglekassene.

Haster

Ettersom flere av trekkfuglene begynner å returnere til Norge de neste månedene, mener Frantzen at kassene bør settes opp innen april. 

– Nå er den beste tiden å sette opp fuglekasser på. Meisene har allerede begynt å velge ut områdene sine. Det er bare tiden og veien for å få opp disse kassene, forteller Frantzen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.