Skip to main content

Asker-aktivist arrestert på Vestlandet

Karoline Hem Wiken (18) fra Asker bæres vekk fra stedet av politiet under en miljødemonstrasjon på Vestlandet.

Karoline Hem Wiken (18) fra Asker bæres vekk fra stedet av politiet under en miljødemonstrasjon på Vestlandet. 

Foto: Amanda Iversen Orlich/Natur og Ungdom

Miljøaktivist Karoline Hem Wiken (18) fra Asker ble i de tidlige morgentimene torsdag arrestert for sivil ulydighet under en protest nære Førdefjorden. 

– Vi gikk inn på området rundt klokken syv om morgen, da hadde arbeidet der allerede begynt. Vi ventet til maskinene stoppet, klatret opp på de og lenket oss fast. Der ble vi sittende til politiet kom og bar oss vekk, forklarer Wiken kort tid etter å ha blitt løslatt fra arresten torsdag ettermiddag.

Hun og ti andre aktivister fra Natur og Ungdom har i løpet av torsdag lenket seg til anleggsmaskiner på et arbeidsområde i bygda Vevring i Naustdal kommune. Hensikten er å protestere dumping av opptil 250 millioner tonn gruveslam i Førdefjorden.

Selskapet Nordic Mining ASA fikk for to år siden driftstillatelse til prosjektet som nå pågår på stedet og utfører i dag forberedende arbeid i bygda.

Kritisk til oppstart

Natur og ungdom er en av flere miljøorganisasjoner som har motsatt seg gruveutviklings-prosjektet som nå pågår i området. De reagerer på at arbeidet alt har startet selv om deres klage til næringsministeren fremdeles er under behandling. 

Flere aktivister ble også arrestert for å ha lenket seg til anleggsplassen onsdag.

Karoline Hem Wiken (18) fra Asker tok pause fra russefeiring for å demonstrere mot dumpingen av gruveslam i Førdefjorden. Wiken deltok også i demonstrasjonene på stedet tidligere i vinter.

Karoline Hem Wiken (18) fra Asker tok pause fra russefeiring for å demonstrere mot dumpingen av gruveslam i Førdefjorden. Wiken deltok også i demonstrasjonene på stedet tidligere i vinter.

Foto: Amanda Iversen Orlich/Natur og Ungdom

– Det å skulle legge gruveavfall i en frisk fjord er forkastelig. Spesielt når vi alt har flere fjorder i Norge som er truet, som vi alle er enige om at vi må bevare, som blant annet Oslofjorden. 

– Dette er en av vår få levende laksefjorder og det er giftige kjemikalier i slammet som er farlig for mangfoldet her, mener Wiken.

Hun blir nå værende i Vevring for å bidra til demonstrasjon i dagene fremover. 

Var klare

Askerbøring og administrerende direktør i Nordic Mining ASA, Ivar S. Fossum, forteller at de var forberedte på å ta imot demonstrantene, da de i lengre tid nå har vært i dialog med Natur og Ungdom om prosjektet.

– Vi har informert dem om hva som skal skje og de har informert oss om hva de gjør. Vi har hatt et godt samarbeid med både dem og politiet om disse aksjonene. Vårt fokus oppe i dette har vært at ting skal gå trygt for seg, både for oss og for aktivistene, sier Fossum.

– Vi har en gyldig driftskonsesjon fra Direktoratet for mineralforvaltning som går på å drive virksomheten, det er denne konsesjonen som er påklaget til Nærings- og fiskeridepartementet. Vi regner med at den endelige avklaringen om konsesjonen er rett rundt hjørnet. Alle tillatelser er på plass for å gjennomføre de forberedende grunnarbeidene som pågår nå.

– Må sikre arbeidet

Innsatsleder Joachim Malterud hos politiet forklarte til avisen Firda om hvorfor de grep inn mot demonstrantene onsdag.

– Det er på bakgrunn av at vi må beskytte demonstrasjonsretten og ytringsfriheten til de som aksjonerer, men samtidig er vi nødt til å sikre at arbeidet kan starte opp igjen, uttalte Malterud.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.