15.000 lastebillass kan bli løsning på gift-knipe i vannkanten
2005: Røyken kommune får friluftsområdet i gave fra konkursbo. 2022: Politikere i Asker river seg i håret over «giftbombe av uante dimensjoner».
– Dette får alarmklokkene til å ringe. Har vi en pågående PCB-forurensing til sjøen? spurte MDGs Helge Haugen i et politisk møte onsdag.
Sentralt i saken står Tåjeodden mellom Slemmestad og Bjerkås. Den kunstige odden består av avfall fra sementfabrikken, samt steinmasser.
Nå skal odden og området fornyes og forskjønnes og tas i bruk til friluftsformål. Men fyllingen som utgjør odden, inneholder den utskjelte miljøgiften PCB, samt andre miljøgifter.
Transformatorer
I møtet pekte MDGs Haugen på opplysninger om at PCB-holdig avfall, som kabler, transformatorer og vindusruter, kan være gravd ned. I møtet ville han vite om opplysningene er undersøkt.
– Det foregår prosjektering nå, og vi går litt dypere inn i problemet. Det foregår miljøundersøkelser, på land og i sjø, for å se om det er aktiv PCB-utvikling, svarte saksbehandleren, som ikke kunne si sikkert om det lekker PCB eller ei.
– Giftbombe
Helge Haugen er skeptisk.
– Det skal ikke være gjort utlekkingstester i grunnen, men vannprøver viser små mengder av PCB i sjøen. Jeg legger til grunn at det lekker fra odden. Dette er alvorlig og må følges opp med grundige undersøkelser, sier Haugen til Budstikka.
– Tåjeodden kan være en giftbombe av uante dimensjoner, sier Haugen videre.
Også giftstoffet TBT, sink og bly er nevnt i en rapport. Kommunens saksbehandler Mathilde Høglund bekrefter til Budstikka at alt dette er påvist i grunnen.
- Asker kommune skal bygge en såkalt kystpark på Tåjeodden, som ligger rett nord for Norcems anlegg i Slemmestad. Parken blir åpen for allmennheten.
- Det kommer også kyststi i det samme området. Det er ikke kyststi langs sjøen her i dag, og turgåere må gå en omvei opp til Bjerkås og så ned til Slemmestad.
- Prosjektet er en del av fornyingen av Slemmestad sentrum.
- Tåjeodden er kunstig og skal bestå av dumpet avfall blandet med steinmasser. Selve odden har i dag et areal på cirka 10 mål.
Det var i 2005 at daværende Røyken kommune fikk området i gave fra selskapet CM Nor, i forbindelse med en konkurs. Det private selskapet skal ha kjøpt eiendom fra sementfabrikken Norcem.
Politikere reagerer på at Asker kommune nå sitter med både problem og kostnader.
– En katastrofe. Det vil ikke overraske meg om det vil koste flere titalls millioner å rydde opp, sier Helge Haugen, som håper at kommunen ikke må betale alt.
– Prinsippet er jo at forurenser betaler, sier han og peker på Norcem.
«Drittpakke»
Trond Røed fra Frp sier han stiller seg undrende til at Røyken kommune kunne si ja til å ta imot odden og området rundt.
– Begrepet drittpakke fikk plutselig en ny betydning, sier Røed, som peker på både forurensingen i seg selv og ryddekostnader.
Også han viser til at det er forurenser som må stå ansvarlig.
– Norcems ledelse bør kjenne sitt ansvar og snarest gå i dialog med kommunen, mener Frps mann i utvalg for plan og byggesak.
15.000 lastebillass
Kommunen har foreslått å fylle opp med 300.000 m³ masser, for å stabilisere odden og legge et slags lokk på den, i én meters tykkelse. Det tilsvarer 15.000 lastebillass, om man legger til grunn at hver lastebil tar 20 m³.
Frps Trond Røed beskriver kommunens ønskede arbeider som en slags «plastring», og han er klar på at dette ikke vil fjerne problemet inni selve odden.
I møtet pekte Venstres Marit H. Meyer på at saken er vrien.
– Hva skal vi gjøre for å være i nærheten av å rydde opp? Det er gjort potensielt uopprettelig skade på fjorden. Utrolig alvorlig, sa Meyer.
I det politiske møtet onsdag valgte politikerne å be kommuneadvokaten om å finne ut om oppryddingskostnader kan deles.
– Enkelt svare på
Norcems kommunikasjonssjef Tor Halvorsrud skriver i en sms: – Dette er et ansvarsområde som berører Slemmestad Brygge i dag. Norcem vil bidra i arbeidet her.
Slemmestad Brygge AS er utbygger av boligprosjektet som kalles «Kystbyen Slemmestad». Leder Sten-Arthur Sælør er i stuss over at selskapet trekkes inn.
– Enkelte ting er enkelt å svare på. Vi har aldri hatt noen virksomhet i området det er snakk om. Og vi har aldri eid eiendom der. Vi er ikke part i det som skjer her nå, sier Sælør.