Det er ikke ofte jeg skriver leserinnlegg, men akkurat denne saken står meg veldig nært. Om ikke lenge så starter sesongarbeiderne for fult. Blant disse, jordbærselgere og morellselgere. Disse er en veldig utsatt gruppe som lett blir utnyttet.

Tenk deg å være 14 år gammel, sitte på en benk under en parasoll i 7–10 timer, ikke ha tilgang til do, ingen som avlaster deg i løpet av dagen. Du har ikke kontrakt, dermed ingen rettigheter. Svart arbeid, pengene rett i hånda etter endt arbeidsdag. 

Syns du det er verdt at man skal få 500 kroner for 10 timer arbeid? Det syns ikke jeg, og min datter hadde aldri fått lov til å jobbe sånn.

Vi snakker utnyttelse av barn/ungdommer som ikke vet bedre, vi snakker svart økonomi. 

Vi snakker ofte om hvor trygt vi har det i Norge. At i Norge skjer det aldri noen grov utnyttelse av ungdom. Jo, folkens, det skjer, og det skjer rett foran øynene våre. Vi kan ikke ha det sånn, vi må stoppe dette og vi må få myndighetene til å ta dette seriøst og ta grep.

Politi, Skatteetaten og Arbeidstilsynet er ofte ute for å sjekke byggeplasser. Hvorfor er de ikke på disse åpenbare stedene og sjekker? 

Vi vet at det er noen steder det drives på ordentlig vis, kontrakten er på plass, lønna er etter allmenngjøringen, vaktlistene og andre rettighetene vi har krav på er på plass. Der kommer ungdommen tilbake år etter år å trives på jobben. De får en god opplevelse av arbeidslivet som de tar med seg videre og blir behandlet som de skal. Dette viser at det er mulig.

Vi hadde aldri oppdaget dette hadde det ikke vært for sommerpatruljen i LO. Takket være den er vi ute sammen med medlemmene i LO-familien og sjekker at unge arbeidstagere som har sommerjobber, blir behandlet riktig og om de har rettighetene de har krav på.

Disse yrkesgruppene fortjener vår oppmerksomhet, og de fortjener å bli behandlet på samme måte som alle oss andre i samfunnet.

Tenk deg selv, hadde du sendt din datteren/sønnen på 14 år på en 7–10 timers jobb alene, med disse forholdene? Jeg bare spør.