99-åring ved Semsvannet vekkes til live

FRA BUNNEN AV: Håndverker Martin Mellegaard Bové trives godt med restaureringsarbeidet. Her maler han håndlagde vindusstoppere – kopier av dem fra 1918. FOTO: KJETIL OLSEN VETHE

FRA BUNNEN AV: Håndverker Martin Mellegaard Bové trives godt med restaureringsarbeidet. Her maler han håndlagde vindusstoppere – kopier av dem fra 1918. FOTO: KJETIL OLSEN VETHE Foto:

Du har kanskje sett det stå tomt og livløst, det såkalte Verkstedet ved NaKuHels lokaler. Den tid er forbi. Snart.

DEL

I løpet av sommeren åpnes nemlig dørene igjen.

– Huset har stått tomt i 30 år. Men nå starter vi tidsregningen på nytt. Og det blir så fint! sier NaKuHel-leder Kristin Bredal Berge entusiastisk.

Inne i den 99 år gamle trebygningen med svart ytterkledning er håndverkerne inne i en hektisk sluttspurt. Målet er nemlig at «Verkstedet» skal åpnes i løpet av sommeren. 200 kvadratmeter grunnflate gjør det mulig å leie seg et dugendes festlokale. På det tilårskomne tregulvet der det tidligere sto høvelbenker og maskiner av ymse slag, kan du snart la danseskoene leke seg.

– Dette blir en ny kulturarena, egnet for et mangfold av aktiviteter og arrangementer. NaKuHel Asker har mange aktiviteter der deltagerne klart vil ha glede av de flotte lokalene, sier Synnøve Osmundsen ved NaKuHel Asker.

«Verkstedet» vil også kunne leies av andre, enten det er teatergrupper, kor, kunstgrupper – eller altså om du bare vil arrangere fest.

LES MER:

Frivillig organisasjon fortviler etter drivhus-nei

De frivilliges kamp (debatt)

Semsvannet rundt... og rundt... og rundt... og rundt. 

Lokal skog i veggene

Asker kommune eier bygningen. NaKuHel, som har hovedbase i nabobygget, vil stå for daglig drift og videreutleie. Jorulf Haugen er frivillig ved NaKuHel, og har vært tett på prosessen med å redde den 99 gamle perlen, opprinnelig en del av Statens Småbrukslærerskole, etablert på Øvre Sem i 1914.

– Huset sto tomt i mange år, men har likevel holdt seg bra. Materialene som ble brukt er av god kvalitet, og håndverkerne var dyktige, sier Haugen, som mener det er brukt lokalt tømmer.

– De fraktet ikke tømmeret lenger enn nødvendig, og dessuten var det jo sag i nærheten, forteller Haugen, som selv er tømrer.

GAMMEL, MEN IKKE UTGÅTT PÅ DATO: Svunne tiders høvelbenker får nytt liv som serveringsbord.

GAMMEL, MEN IKKE UTGÅTT PÅ DATO: Svunne tiders høvelbenker får nytt liv som serveringsbord. Foto:

«Verkstedet» er fredet. Det innebærer strenge krav til hvordan oppussingen skal foregå.

– Vi samarbeider tett med vernemyndighetene. F.eks. må det lages helt nøyaktige kopier av ødelagte vinduer. Og nye vindusstoppere må lages i tre; altså skjæres ut for hånd, forklarer Haugen.

Bildeserie

99 år gammel skolebygning pusses opp

BLIR NYTT: "Verkstedet" ved NaKuHel ved Semsvannet er fra 1918. I mange år sto det tomt og forlatt. Nå bruker Asker kommune seks millioner kroner på å pusse det opp.

Til deg som må på do ...

Underetasjen er ikke fredet. Det åpner for et etterlengtet tilbud til turfolket, nemlig offentlig toalett.

– Det har vi ønsket oss i mange år. Området ved Semsvannet har et stort trykk av turfolk hele året rundt, Kristin Bredal Berge, som skryter av kommunen:

– Det er fantastisk at vi får mulighet til å ta i bruk en så flott og historisk bygning.

«Verkstedet» på Øvre Sem

Tatt i bruk i 1918, som undervisningslokale på Statens Småbrukslærerskole, etablert Øvre Sem gård (der Sem gjestegård i dag ligger).

Har vært bl.a. snekkerverksted (sløyd), smie og mekanisk verksted. Den største av to festsaler kommer i et 60 kvm stort rom der det tidligere sto 10 høvelbenker.

Bygningen er bygget i solide materialer, trolig fra grantrær hugget i Vestmarka og bearbeidet på saga nedenfor Nedre Sem gård.

Asker kommune kjøpte i 2014 gjestegården og andre bygninger rett ved.

Kommunen bruker 6 millioner kr (fordelt på to år) på å restaurere «Verkstedet». Bygningens hovedetasje og deler av andre etasje er fredet.

Kilder: NaKuHel og Asker kommune

Artikkeltags