Skyhøye 50,6 poeng fra ungdomsskolen måtte til for å være sikret plass ved studiespesialisering på Nadderud dette skoleåret.

– Dette er det høyeste vi har hatt ved en slik linje noen gang, sier Hilde Dahlberg, seksjonsleder for formidling, inntak og skolebygg i Akershus fylkeskommune.

Hun kjenner ikke til andre skoler enn Elvebakken videregående skole i Oslo i hele landet som har tilsvarende strengt opptakskrav inneværende skoleår. Asker videregående skole har nest høyest opptakskrav i traktene våre med 47,7 poeng som nedre grense ved førsteinntaket.

LES OGSÅ: Cecilie fikk 23 seksere av 25 mulige

Selvforsterkende tendens

Dahlberg vil ikke spå hva opptakskravet blir for årets 10.-klassinger, men ser ingen grunn til at nivået vil bli lavere ved de mest attraktive tilbudene.

– Gjennom flere år har de høyeste inntakskravene økt. Tendensen virker selvforsterkende, det er status å komme inn på en skole med høye opptakskrav.

– Vi snakker ikke så mye om karakterene våre og høye opptakskrav til daglig. Men jeg får ofte høre det fra andre som ikke går på skolen – «wow, greide du å komme inn der!» Det er klart det er gøy, sier Helena Løvdal Bjørbekk (16) fra Hosle, som går førsteklasse på studiespesialisering.

LES OGSÅ: Fikk trøst av Nadderud-rektor i brev

Faglig fokus

I likhet med andre Nadderud-elever som kom inn på førsteinntaket, hadde hun godt over fem i snittkarakter fra ungdomsskolen.

De tøffeste kravene i 2015

Mange videregående skoler i Asker og Bærum har flere søkere enn plasser, dermed blir det kamp om plassene.

De fleste tilbudene med høye opptakskrav er innen studiespesialisering.

  • Nadderud hadde rekordhøy nedre grense ved førsteinntaket: 50,6 poeng
  • Asker: 47,7 poeng
  • Sandvika: 46,5 poeng
  • Valler: 45,9 poeng
  • Rosenvilde: 45,3 poeng
  • Stabekk: 42,5 poeng
  • Nesbru: 41,4 poeng
  • Også musikk, dans og drama på Rud har høye opptakskrav: 122 elever konkurrerte i 2015 om 89 plasser. Snittkarakteren for VG1 var på 4,5, på toppen av dette kom opptaksprøver.

Søknadsfrist: 1. mars

Kilde: Akershus fylkeskommune

– Det som er så bra, er at det er lov å ha faglig fokus her. Læringsmiljøet blir kjempebra når så mange skoleflinke og motiverte elever går sammen – vi gjør hverandre bedre. Samtidig er elevene på Nadderud også opptatt av helt andre ting på fritiden, sier Didrik Nettelhorst Krog (17) fra Østerås.

LES OGSÅ: – Flaks og uflaks kan avgjøre opptak til videregående

Han skryter av et tett og nært samhold, med sosiale arrangementer åpne for alle elever. De drøyt 500 elevene spiser lunsj samtidig på samme sted, rundt 200 elever er med på å sette opp skolerevyen.

Tilbys stressmestringskurs

– Hvordan er det å gå fra å være best på ungdomsskolen til å bli en i mengden på videregående?

– Noen får nok sjokk. Men det får meg til å strekke meg enda lenger, jeg vet at jeg må jobbe hardt på skolen for å få gode resultater – hver dag blir jeg imponert over hvor flinke medelever jeg har, sier Helena, som forteller at det ved skolen tilbys stressmestringskurs for dem som ønsker det.

– Opplever du prestasjonspress?

– Nei, det er ikke karakteren her og nå som er viktigst, men det jeg faktisk lærer og at jeg blir vant til gode studievaner. Jeg setter meg personlige mål som styrer det jeg presterer, sier Helena.

LES OGSÅ: 17 ting jeg skulle ønske jeg visste da jeg var 17

Fra høsten kan Nadderud-elevene se frem til flere førsteklassinger.

– Vi oppretter én førsteklasse til på studiespesialisering ved Nadderud i høst. Dermed blir det plass til 30 flere elever ved det populære tilbudet. Kanskje vil det påvirke opptakskravet noe, sier Hilde Dahlberg.