– Jeg synes oppgavene var ganske vanskelige, særlig geometrioppgaven. Den fikk jeg faktisk aldri helt til, så jeg gjorde det tydeligvis ganske bra på resten, oppsummerer Weronika beskjedent.

Som feiret seieren med kortspill i hotellets lobby sammen med noen av de andre deltagerne.

– Det gikk i «Boms og President» og «Mafia», sier Weronika.

Onsdag reiser hun videre fra Trondheim til Førde for å delta i volley-NM.

Færre jenter som deltar

Nadderud-eleven danket ut 3547 konkurrenter i de innledende rundene, og 27 deltagere i gårsdagens finale. Blant finalistene var kun seks jenter, noe som ifølge konkurransens hovedansvarlig er «flere enn på mange år».

– Jeg tror færre jenter enn gutter er interessert i matematikk, og de er kanskje heller ikke så interessert i å delta i konkurranser, sier Weronika.

Hun er den første jenta fra Asker og Bærum som går til topps i denne konkurransen.

– Vi skulle ønske det var en jevnere fordeling av gutter og jenter i slike konkurranser, men vet ikke helt hva vi skal gjøre med det. Vi tror i hvert fall denne typen konkurranse er med på å stimulere interessen for matematikk, sier førsteamanuensis og hovedansvarlig for konkurransen, Harald Hanche-Olsen.  

Test deg selv: Hadde du klart dette:

 

I finalen fikk deltakerne fire timer på å løse fire oppgaver. Her skal man ikke bare finne riktig svar, men også begrunne/bevise det man har gjort.

Her kan du prøve deg på alle finaleoppgavene

Likte matte på barneskolen

Weronika er usikker på når hun forsto at matematikk lå for henne, men tror den første spiren ble sådd allerede på barneskolen.

– Jeg gikk på Grav barneskole i Bærum og husker godt at jeg syntes matte var det morsomste faget, sier hun.

Abelkonkurransen

  • Niels Henrik Abels matematikkonkurranse er en konkurranse i matematisk problemløsning for elever i den videregående skolen.
  • Konkurransen ble arrangert første gang i 1921, og pågikk hvert år til inn i 1970-årene da den dabbet av.
  • I 1981 gjenoppsto Abel-konkurransen og fra 1985 ble den for første gang gitt form av en massekonkurranse: En 100-minutters prøve avholdt på skolene fulgt av en finale med de ca. 20 beste, og invitasjon til den internasjonale olympiaden for de 6 beste.
  • Antall deltagere har steget jevnt og rundet 4000 i 1994. På veien har Nordisk matematikk-olympiade oppstått.
  • I årets konkurranse deltok nesten dobbelt så mange gutter som jenter. Av 3547 deltagere var 1219 jenter og 2318 gutter.

 

På Nadderud videregående skole, der Weronika er russ i år, er det en stolt rektor som uttaler seg.

– Vi synes selvfølgelig at det er veldig morsomt at hun vinner. Weronika har alltid vært god i matte, men jeg vet at hun har jobbet mye med akkurat dette. Hun har også en god heiagjeng av lærere rundt seg, sier Brynhild Idland.

LES OGSÅ: Her er det sekser-krav for å komme inn

Rektoren sier hun er opptatt av å legge til rette for at skolens elever skal få være med på denne typen konkurranser. 

– Vi har en gruppe elever på 20-30 stykker som jobber ekstra med Abelkonkurransen hvert år. Og vi har mattelærere som synes dette er veldig morsomt. Oppgavene elevene får i Abelkonkonkurransen er en egen sjanger, derfor må vi øve ekstra på disse, sier Idland.

LES OGSÅ: Fikk trøst av rektor i brev

Vil jobbe med matte

Det er nesten 30 år siden sist Nadderud videregående skole hadde en vinner i Abelkonkurransen. den gangen var det Anders Høyer Berg som gikk til topps. To år tidligere vant Hallvard Furuseth fra Valler vidergående, mens Karl Erik Holter fra Stabekk videregående vant i 2011. Alle tre har satset videre på matematikk i sine karrierer.

LES OGSÅ: Flere og flere fosser frem i matte

Weronika Wrzos-Kaminska regner også med at hun vil jobbe med matematikk i fremtiden.

– Jeg har tenkt til å studere matematikk videre i England, der er det veldig bra universiteter. Jeg synes matte er veldig gøy å holde på med og det er i den retningen jeg vil gå, sier hun.