Påsken er en rekke av helligdager, men ikke alle respekterer at støy og annet som kan forstyrre helligdagsfreden ikke er lov.

Med finvær, som skal vare i flere dager til, er det sikkert mange som kunne tenke seg å gjøre litt hage- og rydde- eller oppussingsarbeid. Det er selvsagt lov. Men å starte opp en bråkete gressklipper, sette i gang sirkelsagen eller gyve løs med bor eller andre bråkete redskaper er ikke lov.

Startet opp med byggearbeider

På Jar måtte politiet rykke ut skjærtorsdag formiddag etter at en person ble truet da han påpekte at arbeidene på nabotomten brøt med helligdagsfreden.

– Ifølge melder til oss ble det blant annet brukt en sirkelsag og et bor. Da vedkommende gikk ut og ba de som holdt på om å dempe seg, skal de som arbeidet blitt truende og gått mot melder, sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt

– Da turte ikke melder å konfrontere noe mer, og ringte oss, supplerer han.

Politiet dro til stedet og snakket med partene.

– Han som jobbet opplyste til oss at han ikke var klar over helligdagsfreden. Han fikk lov å sette på en siste planke og lovet å avslutte etter det. Det blir ingen anmeldelse ut av dette, sier Jøkling.

Jøkling forteller at mange av meldingene inn til operasjonssentralen skjærtorsdag handler om brudd på helligdagsfreden.

– I hovedsak handler det om byggearbeider og høy musikk. Og når vi da må prioritere de ressursene vi har tilgjengelig, blir det de oppdragene som berører flest personer som tas først. Men vi har selvsagt ikke mulighet til å følge opp alle henvendelser, sier Jøkling.

– Men vi skulle gjerne sluppet å måtte dempe noen, dette med helligdagsfred burde vært godt kjent, legger operasjonslederen til.

Gjenganger

Politiet minner om at skjærtorsdag, langfredag, 1. påskedag og 2. påskedag alle er helligdager, og derfor må denne bestemmelsen respekteres:

«På helligdag fra kl 00 til kl 24 .... skal det være helligdagsfred som ingen noe sted må forstyrre med utilbørlig larm.»

Det er imidlertid en gjenganger at politiet får klager på støy på helligdager, politiet har blant annet tidligere stoppet en traktor som rullet ut ferdigplen på Kristi Himmelfartsdag.