Verdenscupfinalen i Lahti blir siste gang løperne får gå med fluor under skiene. Både FIS og IBU innfører fullt fluorforbud fra og med kommende sesong, ifølge langrenn.com.

Nettstedet skriver at det blir fullt fluorforbud på alle nivåer fra og med sesongen 2023/24. Det bekrefter både det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) og det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

November 2019 og på nyåret 2020 vedtok de to forbudene totalforbud, men dette har blitt utsatt flere år på grunn av manglende pålitelig testapparat for å kontrollere om det er brukt fluor under skiene.

Dette er fluorsaken

  • PFOA (perfluoroktansyre) og PFOS (perfluoroktansulfonsyre) er del av en stor gruppe med flere hundre stoffer som kalles perfluor. Disse går under betegnelsen per- og polyfluorerte alkylstoffer (PFAS-er).
  • PFOA brukes blant annet i skismøring for å gi best mulig glid – fordi det er vannavstøtende og gjør det vanskeligere for smuss å feste seg. Flere forskningsresultater viser at PFAS-er sannsynligvis er kreftfremkallende.
  • I 2016 døde trebarnsmoren Toril Stokkebø. Hun mente utallige timer i smørebua var årsaken til kreften.
  • Langrennskomiteen vedtok fluorforbud i klassene opp til 16 år i 2018. De oppfordret til at kretser og klubber bruker glidprodukter uten fluor i alle skirenn.

Testeren er klar

I løpet av vinteren har begge forbundene samarbeidet intensivt om utviklingen av testapparatet, skriver langrenn.com og ifølge FIS og IBU er fluortesteren nå klar.

Kommende sesong innføres derfor fluorforbudet fullt ut.

FIS bekrefter at det vil bli gjennomført testing av utøvernes ski på alle store internasjonale arrangementer, inkludert verdenscup, VM og U23/junior-VM, men også på lavere nivå.