Petter Mamen-Lund, eiendomsmegler og daglig leder i EIE eiendomsmegling Asker selger den for tiden dyreste leiligheten i Asker til 22 millioner kroner.

– Ja, ca, 22,8 millioner kroner hvis du vil ha parkeringsplass, sier Mamen-Lund. Da får du to parkeringsplasser.

Leiligheten Mamen-Lund har for salg til 22 millioner kroner ligger ved Asker sentrum, i Perlen-prosjektet. Det er en toppleilighet på 147/158,5 kvadratmeter med 3 soverom. Den skal være ferdig våren 2024.

Han har tidligere solgt en tilsvarende leilighet for 22.780.000 kroner inkludert to parkeringsplasser, som i øyeblikket er prisrekord.

– Diger villa på taket

– Det som gjør leiligheten spesiell, ja litt kontinental, er flere ting. Det er en egen nøkkel til heisen for å komme opp siste etasje til egen inngangsdør. Noe et fåtall leiligheter i Asker har. Du har hele taket for deg selv og uteplasser på tre sider. Det er egentlig en diger villa på taket, sier Mamen-Lund.

– Hvordan går salget av såpass kostbare leiligheter?

– Vi har ikke merket noen stor endring i salgstid, men det går en anelse tregere nå. Det skyldes nok ofte at kjøpere ønsker å se hvordan egen bolig ligger an prismessig nå når markedet er noe i endring, ettersom kjøpesummen i forskjellige grader kommer derfra, sier han.

Carl Fredrik Solli, daglig leder Privatmegleren Solli & partnere, har også en leilighet for salg i det øvre segmentet i Asker. Leiligheten er priset til 17,9 millioner kroner og ligger i Villa Asker i Kirkeveien 185. Det er en toppleilighet på 125/129 kvadratmeter.

– På den aktuelle leiligheten er det jevnt og trutt med interessenter, men alt tar litt lengre tid å selge nå, også leiligheter i den øvre delen av markedet, som denne, sier han.

– Folk sitter og venter på gjerdet

Solli har også en toppleilighet på 182/183 kvadratmeter med 3 soverom på Stabekk til salgs for 19 millioner.

– Hva er årsakene til at det tar lengre tid?

– De som er interessert i leiligheter på dette nivået, er ikke så bekymret for rentene. De trenger ikke å ta opp mye lån, fordi de har et hus de skal selge. Men de ser at markedet er roligere nå og velger å vente med å selge til det stabiliserer seg med raskere salg, sier Solli.

– Det er generelt litt roligere i ny-boligmarkedet, også for den høyere delen av markedet. Vi har færre henvendelser på eiendommene og det tar litt lengre tid å komme i mål, sier Per Henrik Rolfsen, eiendomsmegler i Røisland & Co.

Han har en leilighet til 19,5 millioner kroner i Vollen Marina for salg. Den er på 171/173 kvadratmeter med 3 soverom.

– Folk sitter og venter på gjerdet. Interessenter føler ikke at de har dårlig tid, og de vil fortsette å se an utviklingen av markedet fremover, sier Rolfsen.

– Ikke merket tregere salg

Selvaag Bolig skal ha 19,7 millioner kroner for en toppleilighet over en hel etasje i Landås Pluss ved Asker sentrum. Den er på 152 kvadratmeter og har 3 soverom.

– Det er god interesse rundt leiligheten og vi har ikke merket at salgene av leiligheter i den høyere prisklassen går tregere enn tidligere, sier Sverre Molvik, direktør Selvaag Bolig ASA.

– Forventninger om å gjøre en god deal

Eiendomsmegler Kim Gjelseth i Eie eiendomsmegling Bærum vil ha 24,9 millioner for en leilighet i Langodden på Snarøya. Leiligheten er på 166/174 kvadratmeter

– Salget er litt avventende, men det skyldes nok mest at det er en noe sær leilighet, som kanskje ikke passer for alle. Det er en 4-roms på 102 kvm med en 3-roms utleiedel på 72 kvm, men det tilsier også en fleksibel leilighet med muligheter, sier han.

Gjelseth opplever også at leilighetene ikke går like fort unna som før.

– Det er roligere i alle prisklasser. Jeg tror det skyldes at mange kjøpere har forventninger om å gjøre en god deal nå da de mener det er dårlige tider. Bankene har også strammet inn på rammene for utlån. De som før kunne låne 10 millioner, får i dag 8 millioner. Enkelte banker slår av 20 prosent på e-takster, verdivurderinger, og lån på 5 ganger inntekt beregnes nå til 3,5-4 ganger inntekt. Men jeg tror markedet vil ta seg opp når folk ser at rentene stabiliserer seg, sier Gjelseth.

– Tror ikke prisen har så mye å si

– Det går tregere med alt nå, også de dyrere leilighetene, sier Olav Aune, prosjektmegler i Eiendomsmegler 1.

Han har akkurat solgt en leilighet til 23 millioner, men har fortsatt en leilighet til salgs for 20,4 millioner i Smedens Hage på Nedre Stabekk. Dette er en toppleilighet på 114/120 kvadratmeter med 3 soverom og 2 bad. Smedens hage er et prosjekt som skal være ferdig for innflytning om to og et halvt år.

– Flere i de høyere prissegmentet venter nok litt fordi de føler at markedet er roligere, slik at de har mer tid på seg til å vurdere hva de skal kjøpe. Jeg tror ikke prisen har så mye å si. Disse kjøperne har som regel boliger som er mer verdt enn leiligheten de kjøper, og har i tillegg kapital som kan frigjøres, sier han.

– Tilbake til det som er historisk normalt

– Markedet er roligere enn hva det har vært de siste to årene, og det er nå tilbake til det som er historisk normalt med lengre omsetningstid i de fleste prisklasser, sier Tobias Due, eiendomsmegler og Partner i Nordvik på vegne av Skanska Eiendomsutvikling AS. Han har en leilighet til 17,5 millioner kroner for salg i et prosjekt på Bekkestua som ferdigstilles til sommeren 2023. Boligen er på 131,5/136 kvadratmeter og har 3 soverom.

– Jeg tror årsaken til at folk bruker lengre tid på å kjøpe også de høyt prisede leilighetene, er at de også vil være sikre på avgjørelsen og med dette gjøre gode kjøp. Selv de med stor kjøpekraft legger mye av pengene sine i boligen, og benytter nå et roligere marked til å vurdere objektene grundigere. Det er et sunnhetstegn synes jeg, sier Due.

26,2 millioner for Fornebu-leilighet

Den høyest prisede leiligheten i Bærum er en i Storøykilen på Fornebu til 26,2 millioner. Det er ikke rekord i Bærum. Leiligheten ligger i toppetasjen og er 171,5/173 kvadratmeter stor og har 3 soverom. Det er Obos som har den og tre andre av de åtte dyreste leilighetene i Bærum for salg.

– Det er generelt litt brems i boligmarkedet nå. noe som også gjelder leiligheter i det øvre prissjiktet, sier Thomas Skjennald, kommunikasjonsdirektør i Obos.

– Årsakene er flere, inflasjon, høyere energipriser og stigende renter. Jeg tror at mange venter med å kjøpe bolig fordi de er usikre på hva som blir rentetoppen, sier han.

De dyreste leilighetene i Asker og Bærum

Asker:

– 22 millioner kroner, Perlen, 147/158,5 kvadratmeter, 3 soverom, toppleilighet, 4 etasje.

– 19,7 millioner kroner, Landås Pluss, toppleilighet over en hel etasje, 152 kvadratmeter, 3 soverom, 4 etasje.

– 19,5 millioner kroner, Vollen Marina, 171/173 kvadratmeter, 3 soverom.

– 17,9 millioner kroner, Villa Asker, Kirkeveien 185, 125/129 kvadratmeter, toppleilighet,3 etasje.

Bærum:

– 26,2 millioner kroner, Storøykilen Fornebu, Kvartal 2 bygg B og C, 171,5/173 kvadratmeter, 3 soverom, toppetasje, 4 etasje.

– 24,9 millioner kroner, Snarøya/Hundsund, Langodden 25 B, 166/174 kvadratmeter, 5 etasje.

– 23,6 millioner kroner, Nansenløkka, Kvartal 2, Fornebu, 160,5/169 kvadratmeter, 4 soverom, 5 etasje.

– 22,6 millioner kroner, Nansenløkka Kvartal 2, Fornebu, 160,5/169 kvadratmeter, 4 soverom, 5. etasje.

– 20,4 millioner kroner, Smedens Hage, Nedre Stabekk, Professor Kohts vei 77-87, 114/120 kvadratmeter, toppleilighet, 3 soverom, 5 etasje.

– 19 millioner kroner, Nansenløkka Fornebu Kvartal 1, 114/125,5 kvadratmeter, endeleilighet med 85 kvadratmeter privat takterrasse, 3 soverom, 6 etasje.

– 19 millioner kroner, Stabekk, 182/183 kvadratmeter, toppleilighet, 3 soverom, 5 etasje.

– 17,5 millioner kroner, Bekkestua, Bærumsveien 229-235, 131,5/136 kvadratmeter, 2 etasje, 3 soverom.