– Det er veldig rare greier, forteller Siw Eikil.

Budstikka skrev om det boblende sjøvannet i september i fjor. Da hadde det allerede boblet i nabolagets interne Facebook-gruppe: Det bør gås ned med dykkere. Det må være et sprukket rør. La de ikke en ny kabel akkurat her? Er det VEAS' overløp?

Budstikka tok den gang en ringerunde til VEAS, Oslo kommune med flere. Først hos Oslofjord varme ble det napp.

– Ja, det stemmer at det er fra oss, fortalte Sven Hove, driftssjef i Oslofjord varme, som leverer fjernvarme og fjernkjøling til Lysaker og Fornebu.

Ifølge driftssjefen var det snakk om luft og sjøvann.

– Vi har en liten luftlekkasje på sjøvannssystemet. Det kommer når vi kjører en spylesekvens, en time hver morgen. Det er slått av nå, og lekkasjen skal vi selvfølgelig ordne. Det er fint å bli varslet, sa Hove.

– Masse fugler

Boblene kom den gangen opp av vannet ved munningen av Lysakerelven.

– Nå er det lenger ute. Jeg så det på akkurat samme sted i romjulen, fortsetter Eikil.

– Det kommer opp noe som mest sannsynlig er varmt vann, for det ligger masse fugler rundt, legger hun til.

Oslofjord varme kan nok en gang bekrefte at det er deres ledning som er årsaken til boblene.

– Det bobler av og til i sjøen. Det er sånn at vi bruker varmepumpe som bruker sjøvann som varmekilde. I den forbindelse henter vi vann såpass dypt at det har en passende temperatur. Det blir hentet på ca. 30 meter, og så går det gjennom anlegget vårt og gir fra seg varme. Etter det slipper vi det tilbake i sjøen, sier avdelingsleder plan og bygg i Oslo varme, Claus Heen.

– Vi slipper det ut igjen på ca. 10 meters dyp. På grunn av trykkforskjellene frigjøres det dermed litt luft. Det er ikke alltid man ser det, men hvis sjøvannspumpa går hardt, så er det lettere å få øye på boblene. Vi har også et lite hull i ledningen i tilfelle anlegget stopper, slik at ledningen ikke flyter opp. Da kan det komme ut litt luft. Men det er bare luft, fastslår Heen.

Videoen under er fra da det boblet ved munningen av Lysakerelven.