– Jeg er veldig glad, men det har ikke sunket helt inn. Alt skjedde så fort, det er fortsatt uvirkelig. 

Etter at Mustafa Hasans advokat slapp nyheten om oppholdstillatelse mens NRK filmet tirsdag, har det gått i ett for 18-åringen. 

– Jeg kunne ikke tro de ordene han sa: «Du har fått opphold i Norge». Jeg bare knakk sammen og la meg rett ned på bakken.

– Hvem var den første du ringte selv? 

– Jeg ringte Julia, svigerinnen min, som jeg bor hos. Hun begynte å gråte, men så begynte mobilen min å ringe – media, venner og de som er glad i meg, da fikk jeg ikke ringt flere.

Takker Asker

Også kjendisene gratulerer: «Vi må dunke marsipankake fra Baker Hansen hver dag resten av året nå», melder plateaktuelle Karpe. 

Også artisten Aurora, fotballstjerne Martin Ødegaard, stjernefotograf Olav Stubberud fra Rykkinn i Bærum, bloggeren Kong Halvor og MGP-aktuelle Anna-Lisa Kumoji fra Asker er blant gratulantene.

– Dette er en gledens dag, men jeg får vondt når jeg tenker på det han har vært gjennom. Han er en sterk gutt, sier Anna-Lisa. 

Lot kamera gå

Ordfører Lene Conradi ringte også tirsdag. Som de fleste lokalpolitikere har hun støttet ham. 

– Hun er veldig hyggelig og en god ordfører for Asker. Hun er en som virkelig bryr seg om hver og en av oss som bor her, sier Mustafa.

– For å være helt ærlig hadde ikke dette gått uten støttegruppen min, Julia, Bjørn, Øyvind, naboer og venner i Asker. De har skrevet, laget opprop og samlet inn penger. Det er takket være Asker at jeg er her nå. Men dette handler ikke bare om meg.

To av fire episoder av NRK-serien «Uønsket» ligger ute, ellers går nyheten om Mustafas seier landet rundt. Programleder Leo Ajkic dokumenterte da Mustafa fikk beskjeden, noe som var avtalt for å lage en realistisk avslutning på NRK-serien.

– Jeg er glad på hans vegne. Det var en ære å få lov til å være der. Men så begynte veldig mange å ringe. Jeg kjente meg som en gribb nesten og følte behov for å trekke meg tilbake, sier Ajkic.

Programlederen mener 19-åringen nå må tenke på seg selv.

– Endelig kan han planlegge, skaffe papirer og tilganger så han får det han har manglet – og kanskje tenke litt på utdannelse. 

Hemmelig prosjekt

Mustafa har fullført et album som slippes snart og han har kontrakt på en bok.

– Jeg skriver om livet mitt og det blir som en reise. For hvert kapittel jeg blir ferdig med, skal jeg legge den delen bak meg. Jeg var i ferd med å miste meg selv og tror boken kan bli en veiviser for hvor livet skal ta meg videre.

Han har også et annet prosjekt på gang, men det er for tidlig å røpe nå.

– Dagene mine blir fylt opp med arbeid. Jeg vil lage musikk, skrive, kanskje holde foredrag på skoler og jeg vil jobbe for barn i samme situasjon som meg. Jeg vil også gjerne studere. Men jeg må finne ut hvem jeg er, uten usikkerheten. 

Mustafa føler han har vunnet gullbilletten i likhet med Charlie i Roald Dahls bok «Charlie og sjokoladefabrikken.» 

– Hvordan blir hverdagen etter alt mediekjøret?

– Det har jo vært perioder da det har vært stille om saken før også. Det kan gå to veier, enten blir jeg han som fikk bli, men ikke fikk til noe, eller jeg blir musiker, skuespiller – eller kanskje statsminister, he he. Nei da, men jeg har i hvert fall nok å gjøre fremover. Uansett hva som skjer, blir saken min en del av historien om Norge – og om norsk asylpolitikk. 

– Familien din er splittet, nå med deg og bror Abdel her. Svigerinne Julia har søkt om opphold for din bror Ahmed. De andre er ute av landet, hva tenker du om det?

– Det er dumt at vi er splittet. Jeg håper at jeg i fremtiden kan hjelpe dem. Om de ikke kan komme hit, kan jeg i hvert fall bidra så alt blir bedre for oss alle. 

Advokat Nicolai Skjerdal er også lettet:

– Saken er avsluttet og det er en lykkelig slutt. Mustafa kan omsider senke skuldrene. I denne saken har jeg også kunnet jobbe med hjertet og da føles jobben ekstra meningsfull.

Mustafas oppholdstillatelse gjelder for ett år, som er standard. Vedtaket gir grunnlag for varig opphold, men han må søke på nytt om ett år. Om tre år kan han søke om permanent oppholdstillatelse.

– Mustafa er en ung mann som har fremtiden foran seg. Han er en talentfull musiker og kunstner, men har også andre talenter. Nå må han finne sin vei, det har han ikke fått anledning til tidligere på grunn av usikkerheten, sier Skjerdal.