Skip to main content

Over 100.000 har skrevet under for Mustafa

Mustafa Hasan (18) viser Audun Lysbakken (SV) alle underskriftene som har blitt signert.
Mustafa Hasan (18) viser Audun Lysbakken (SV) alle underskriftene som har blitt signert.
Foto: TRINE JØDAL

– Jeg er veldig imponert over hvordan askerelevene har slått ring om Mustafa, og mener det er i tråd med hva hele Norge føler, sier Audun Lysbakken (SV).

Stortingspolitikeren var invitert til Nesbru vgs. fredag og ville høre Mustafa og Nesbru-elevenes egne historier. I tillegg viste elevene frem nær 30.000 underskrifter, som så langt er signert for at Mustafa Hasan (18) skal få fullføre videregående i Norge. I tillegg har støttegruppen samlet inn over 80.000 underskrifter i kampen for varig opphold for 18-åringen.

– Jeg er veldig imponert over hvordan elevene og askersamfunnet har slått ring om Mustafa, og mener det er i tråd med hva hele Norge føler, sier Lysbakken.

Vi kan ikke feire jul uten å få gjort noe med dette
Audun Lysbakken (SV)

Han har fått med seg at justisminister Monica Mæland (H) ikke vil gi amnesti, men mener Stortinget må presse regjeringen til å snu.

Det var fullt hus på Nesbru videregående skole fredag formiddag, der flere av landets største nyhetskanaler hadde tatt seg turen for å få med seg Audun Lysbakkens møte med Mustafa Hasan.

Det var fullt hus på Nesbru videregående skole fredag formiddag, der flere av landets største nyhetskanaler hadde tatt seg turen for å få med seg Audun Lysbakkens møte med Mustafa Hasan.

Foto: TRINE JØDAL

– Vi kan ikke feire jul uten å få gjort noe med dette, sier SV-politikeren. 

Conradi: – Må være feil

Også Askers ordfører Lene Conradi, som selv er jurist, har fått med seg justisministerens svar: 

– Jeg har forståelse for at man ikke kan gå inn i enkeltsaker. Men i denne saken må enten praktiseringen av regelverket være feil eller så evner det ikke å ta menneskelige hensyn. At et menneske som har vokst opp i landet og er norsk, ikke skal få fullføre skolen et halvt år før artium, er for meg helt uforståelig og det vet jeg nesten alle andre også synes. Tverrpolitisk på Stortinget så ser de også denne saken og ønsker å gjøre noe med det.

– Hva tenker du om varig opphold for Mustafa Hasan?

– Også her burde regelverket vektlegge hans tilknytning. Men det aller viktigste er at han får fullført utdanningen som gjør at han kan studere eller komme i arbeid. Men begge deler er viktig. 

Over 100.000 signaturer

– Vi fikk sjokk da vi hørte at du skulle sendes ut et halvt år før du har fullført. Sånn kan vi ikke ha det i et demokratisk samfunn, sier rektor Brynhild Idland ved Nesbru vgs.

I fjor skrev hun selv brev til Utlendingsnemnda på vegne av seg og lærerne, der hun ba om at Mustafa får fullføre skolen og hvorfor det er så viktig. Men hun fikk aldri noe svar. 

– Stortinget kan gjøre noe med dette, ved å utvise det som kalles «profesjonelt skjønn» og «demokratisk vurdering» som vi har om i læreplanen og som elevene jobber med akkurat nå.

Askers ordfører Lene Conradi besøkte Nesbru vgs, Mustafa Hasan og rektor Brynhild Idland i dag.

Askers ordfører Lene Conradi besøkte Nesbru vgs, Mustafa Hasan og rektor Brynhild Idland i dag. 

Foto: TRINE JØDAL

Støtte

– Jeg føler jeg får kjærlighet og støtte fra hele Norge. Det er fantastisk. Det er veldig mange som tar kontakt med meg nå, både presse, influensere og kjendiser som vil bruke sine nettverk, sier Hasan.

– Det er bra du har orket å stå idet og snakke fritt. Engasjementet vi ser her, er viktig for din sak, men også prinsipielt, sier Lysbakken. 

Rektor Idland synes støtten Hasan får, er fantastisk. 

– Det viser at denne saken ikke er så enkel som Utlendingsnemnda (UNE) skal ha det til. Det er ingen som skjønner hvordan innvandringsregulerende tiltak kan sette opp mot en som har bodd her «hele» livet og har all sin utdannelse her, sier hun. 

Aleksandra Stenbock og Maria Ambjørndalen i elevrådet på Nesbru håper underskriftene vil bidra til at skolekameraten i det minste får fullføre skolen.

– Når man ser på denne situasjonen, er det åpenbart et problem i regelverket. Om han blir kastet ut vil jeg føle at det ikke er håp. Jeg har alltid vært stolt over å være norsk og våre verdier, men da vil det jeg er stolt over ved Norge bli borte, sier Ambjørndalen. 

Utsatt iverksetting

UNE la torsdag ut en lengre redegjørelse for saken etter stort trykk fra mediene på saken. 

De skriver blant annet: «Advokaten til Hasan har uttalt at han nå vil bringe saken inn for retten på ny. Når stevningen kommer, vil UNE da på vanlig måte vurdere innholdet og se om det tilsier at saken vurderes annerledes enn tidligere. Da blir det også vurdert om det bør gis såkalt utsatt iverksetting, det vil si anledning til fortsatt å være i Norge mens saken er til behandling i UNE eller i retten.»

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.