Skip to main content

Nå må Mustafa ut av Norge

FORTVILER: – Det er hjerterått at han kan bli sendt ut. Han er en av oss og vi har kjent ham bestandig, sier kameratene Karl Trydal (15, f.v.) og Kristian Hjerpaasen (15) som er sammen med Mustafa Hasan (15) hjemme hos Karl og faren Øyvind Trydal etter skoletid. Guttene spiller fotball sammen og er vant til at Mustafa for eksempel ikke får deltatt på cuper i utlandet.

FORTVILER: – Det er hjerterått at han kan bli sendt ut. Han er en av oss og vi har kjent ham bestandig, sier kameratene Karl Trydal (15, f.v.) og Kristian Hjerpaasen (15) som er sammen med Mustafa Hasan (15) hjemme hos Karl og faren Øyvind Trydal etter skoletid. Guttene spiller fotball sammen og er vant til at Mustafa for eksempel ikke får deltatt på cuper i utlandet.  

Foto: TRINE JØDAL

Onsdag fikk Mustafa Hasan (15) beskjed om at familien tapte anken og må ut av Norge. Vennene fortviler.

Onsdag ettermiddag spilte Mustafa og kameraten Karl Trydal (15) konsert i Asker kirke. Låten «When I was your man» av Bruno Mars fylte kirkerommet og beveget publikum. Mustafa på piano, Karl på gitar, en annen venn på vokal.

Da Mustafa kom hjem til kameraten Kristian Hjerpaasen, der han bor for tiden, ringte telefonen. Det var familiens tidligere advokat med beskjed om at familien har tapt ankesaken og at alle, bortsett fra broren på 16 år, må ut av landet. Moren skal ha fått samme beskjed og reist av gårde med lillesøsteren (8), som er født i Norge.

– Jeg pakket tingene mine med en gang. Jeg vet ikke om jeg blir sendt ut i morgen, om en uke eller om et halvt år, sier Mustafa selv.

LES OGSÅ: Mustafa får bli til rettssaken er over

Hele skolen er preget

Om tenåringen får feire jul her, er usikkert. Om han får oppleve skoleballet i januar, som han er med og arrangerer gjennom elevrådet, er også i det blå.

– Hvis jeg får vite at det er håp, vil jeg kjempe for å bli her. Om det er null sjanse så vet jeg ikke hvor mye krefter jeg har. Nå må jeg ta valg for meg selv, for moren min er ikke her lenger. Egentlig er jeg bare sliten, sier Mustafa.

Dette er saken 

Det er ikke første gang familien har fått avslag på søknad om opphold. På Borgen skole følger både medelever og ansatte saken.

– Personlig synes jeg dette er trist og svært vanskelig, jeg har kjent familien i snart ti år. Det vi kan gjøre nå, er å ta vare på Mustafa, sørge for at vi har så normale dager som mulig og at han har det så godt som mulig hver dag. Hele skolen er preget av dette, sier rektor Kathinka Blichfeldt.

Mustafa snakker arabisk, men kan hverken lese eller skrive språket. Å starte utdannelse på nytt i Jordan vil bli vanskelig.

– Jeg ber ikke om noe. Men jeg håper jeg kan få gjøre ferdig grunnskolen her, og aller helst videregående selvfølgelig, slik at jeg får mulighet til å studere, sier han.

– Mustafa er en populær gutt med et stort nettverk, forteller Karls far Øyvind Trydal, som er talsperson for familiene som slår ring om 15-åringen.

LES MER: En fullsatt kirke viste sin støtte til familien Hasan

ALLSIDIG: Budstikka skrev i sommer om Mustafa Hasan og diktsamlingen han har gitt ut.

– Umenneskelig press

– Vi har ikke helt fått summet oss ennå, men for oss ser det ikke ut som om barnas rettssikkerhet blir ivaretatt. Det er ikke riktig at barn skal straffes for foreldres eventuelle feil. Moren har gjort alt hun kan for barna sine i alle år. Vi er mange som vil gjøre alt vi kan for at Mustafa skal få bli i Norge. Han har vokst opp her og han er godt likt av alle. Han klarer å gjøre det bra på skolen og klarer å være en god venn, selv om han har levd under et umenneskelig press i alle år, sier Øyvind Trydal.

Mustafa spiller fotball, piano, dikter og skriver musikk.

LES OGSÅ: Håper dikt gir forståelse

– Når jeg spiller eller skriver glemmer jeg alt annet, sier Mustafa, som drømmer om å studere fysikk og kjemi – kanskje i USA.

– Når du virkelig vil noe, så får du det alltid til, sier kameratene Kristian og Karl, som beskriver det som «fryktelig» hvis vennen blir sendt ut av landet.

– Jeg hadde skjønt det når noen blir sendt ut etter noen uker eller måneder. Men når det har gått ni år – da er det for sent, sier Kristian Hjerpaasen (15).

– Mange tror at min største drøm er å få gå ferdig skolen. Men det er ikke det. Min største drøm er å få bli i Norge – resten av livet, sier Mustafa Hasan.

LES OGSÅ: Utlendingsnemda vil kaste ut hele familien – bortsett fra Abdelrahman (15)

Har tro på å anke

Familiens advokat, Anniken Heier, mener hun har en god sak å anke til Høyesterett.

FÅR STØTTE: 15-årige Mustafa med kameratene Karl Trydal, Kristian Hjerpaasen og Karls far, Øyvind Trydal.

Heier overtok som familiens advokat for tre uker siden, da Johannes Hafsahl byttet jobb. Hun har hatt kontakt med Mustafas mor Samar etter at dommen i lagmannsretten falt, og har slett ikke tenkt å gi seg.

– Dommen i lagmannsretten innebærer at Mustafa, lillesøsteren Sara og moren Samar må reise til Jordan, mens én sønn får bli. Dette er familiesplittelse, og det er i strid med den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Nå skal vi gå gjennom dommen og vurdere om vi skal anke til Høyesterett, sier Heier.

Skal snakke med Mustafa

– Mener du det er et sterkt anke-kort?

– Ja, det har jeg tro på.

– Men de må likevel ut nå?

– I utgangspunktet ja. Men vi vil undersøke muligheten til en midlertidig forføyning. Hvis det går, kan de bli værende til Høyesterett beslutter om de skal ta saken eller ikke.

– Har du snakket med Mustafa?

– Nei, men jeg skal ta kontakt med ham, svarer Heier.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.