Skip to main content

Mustafas liv i ny NRK-serie

Mustafa Hasan fra Asker venter på svaret fra UNE som nå behandler saken hans på nytt.

Mustafa Hasan fra Asker venter på svaret fra UNE som nå behandler saken hans på nytt. 

Foto: KNUT BJERKE

Historien om Mustafa Hasan blir snart vist gjennom fire episoder på NRK: – Jeg har blitt sterkere, sier 19-åringen. 

Musiker Mustafa Hasan fra Asker er blitt fulgt tett av programleder Leo Ajkic i et helt år. I starten av februar sendes en serie om han og andre i hans situasjon på NRK. 

– Det har vært spesielt å slippe noen helt inn i mitt personlige liv. Samtidig har det gjort at jeg har blitt bedre kjent med min egen situasjon. Dette er større enn jeg trodde, sier 19-åringen.

Venter på svar

I sommer vant Hasan rettssaken mot staten ved Utlendingsnemnda (UNE). Én nemndleder hadde avgjort at han skulle sendes ut av landet, etter å ha bodd her siden han var seks år.

Mustafa Hasan møtte på Hagaløkka-elevene Samuel Lungtoen (12) og Nabi Haidari (12) (t.h.) i Asker sentrum.

Mustafa Hasan møtte på Hagaløkka-elevene Samuel Lungtoen (12) og Nabi Haidari (12) (t.h.) i Asker sentrum. 

Foto: KNUT BJERKE

– Om jeg får bli, vil jeg fortsette med musikk og hjelpe andre. Om jeg ikke får bli, kommer jeg til å anke. Jeg vil fortsette å kjempe så lenge folk vil det, sier Hasan.

Unge fans

«Kan vi ta bilde?» På tur gjennom Asker sentrum spretter to gutter frem.   

– Han lager kule sanger. Vi digger ham, sier Samuel Lungtoen (12), kameraten Nabi Haidari (12) er enig. Og bilder blir det.

– Hva tenker du om å være et forbilde?

– Det er en vanvittig følelse. Jeg har gått fra å være ingenting, til at folk ser opp til meg. Jeg blir overveldet og glad. Samtidig blir jeg redd, fordi jeg ikke vil skuffe dem.

Ingen rettigheter

Selv gikk han ut av Nesbru videregående skole i fjor, etter 13 års skolegang i Norge.

– Det ble en brå overgang. Jeg gikk fra å være i et skolemiljø med masse venner til noe som kjennes som en lang ferie. Samtidig har det vært spennende med NRK-serien. Jeg slipper også snart ny musikk og skriver bok om livet mitt. 

Leo Ajkic og NRK har fulgt Mustafa Hasan i et helt år.
Leo Ajkic og NRK har fulgt Mustafa Hasan i et helt år.
Foto: NRK

19-åringen har ikke bankkort og kan ikke ta førerkort. Han har heller ikke id-kort, og studier må vente. Usikkerheten har alltid vært der: «Kan jeg bli eller må jeg dra?»

– Jeg er blitt flink til å pakke det bort, men det er ikke så ofte jeg er skikkelig glad. Det er en slags trygghet i det å ha det dårlig, det er det jeg kan best. Samtidig føler jeg meg sterkere – takket være all kjærlighet og støtte. 

Sterke inntrykk

Programleder Leo Ajkic (38) har bare godt å si om Mustafa.

– Han er en morsom person, som det er gøy å være sammen med. Han tenker alltid på de rundt seg. Men jeg har også sett når det blir for mye for ham. Han er jo ung, bare så vidt voksen. 

Serien følger også andre i lignende situasjon og det har blitt mange sterke inntrykk. 

– Foruten Mustafa, har jeg vært med på deportering midt på natten. Jeg har møtt familier som har vært her i mange år, med barn som er født her og som må ut. Jeg har også møtt noen som er blitt sendt ut. Det tøffeste er menneskene du møter, sier Leo Ajkic. 

– Det sterkeste med Mustafas historie, er hvor lang tid det har gått og hva det har gjør med ham. Alle vi møter, mener det samme, uansett hvilken side de står på i politikken. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.