Skip to main content

Mustafas dom utsatt: – Det er nervepirrende

Mustafa Hasan (18) venter på dommen hjemme hos vertsfamilien på Høn i Asker.

Mustafa Hasan (18) venter på dommen hjemme hos vertsfamilien på Høn i Asker.

Foto: Magnus A. Ross

Mustafa venter på dommen etter at han gikk til sak mot Utlendingsnemnda (UNE). Dommen var ventet denne uken, men er nå utsatt to uker.

Ventetiden er blitt enda lenger for 18-årige Mustafa Hasan fra Asker. Han gikk til sak mot UNE, som vil kaste ham ut av landet etter 13 år i Norge. Dommeren trenger mer tid enn forespeilet på å skrive ut dommen, som nå er varslet å komme 29. juli.

– Det er nervepirrende å måtte vente på svar. Samtidig forstår jeg det, siden det er midt i sommerferien og en vanskelig sak. Jeg håper ventingen resulterer i noe positivt og at jeg får bli i Norge, sier Mustafa Hasan til Budstikka onsdag. 

– Det er nervepirrende å vente, sier Mustafa Hasan.

– Det er nervepirrende å vente, sier Mustafa Hasan. 

Foto: Magnus A. Ross

Det er Nicolai Skjerdal i advokatfirmaet Fend som går til søksmål mot UNE på vegne av Hasan.

– Det er forståelig at det tar tid å skrive dom i en så omfattende sak, i tillegg har vi fellesferie. Jeg har tillit til at retten gjør en grundig vurdering av saken, og så venter vi på dommen når den måtte komme, sier advokat Skjerdal.

Mustafa kom til Norge fra Jordan som seksåring sammen med sin gravide mor Samar og fire eldre brødre. Moren og lillesøsteren Sara Hasan (12), samt tre eldre brødre, er ute av landet. Mustafas storebror Abdel er den eneste av søsknene som har fått oppholdstillatelse i landet.

Stor spenning

Det er knyttet stor spenning til dommen både for Mustafa selv, hans familie og støttespillerne. Selv om han vinner saken, vil UNE behandle saken på nytt. 

– Vi har forståelse for at dette er en komplisert sak. Nå venter vi i spenning og håper det blir et positivt resultat for Mustafas del, sier familievenn Julia Lysgaard på vegne av støttegruppen.

Mustafas utsendelsesfrist er satt til 1. september. Det er fjerde gang på ett år 18-åringen har «fått en dato». Sommeren går med til å vente på dommen, men også samle krefter og skrive musikk. Ellers er det vanskelig for 18-åringen å legge planer. 

– Jeg jogger, trener og spiser sunt, musikken betyr også mye. Jeg trenger å bruke tid på meg selv nå, ikke bare saken, sa Mustafa til Budstikka nylig. 

– Om domstolen, på bakgrunn av fakta opp mot det juridiske konkluderer med at UNEs vedtak er riktig, respekterer jeg det. Men da sees vi i lagmannsretten, sier 18-åringen som i våres fullførte grunnutdannelsen på Nesbru videregående skole i Asker. 

Innerst inne tror Mustafa at han får bli – til slutt. Det samme gjør vennene, mener han.

– Saken handler om meg, men den er også en vekt på skuldrene til alle som er del av den. Jeg lengter etter fred, ro og kjærlighet. Vi fortjener det nå.

Mustafa Hasan og hans advokat Nicolai Skjerdal på vei inn i retten 14. juni da saken startet.

Mustafa Hasan og hans advokat Nicolai Skjerdal på vei inn i retten 14. juni da saken startet. 

Foto: TRINE JØDAL
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.