Skip to main content

Mustafa Hasans utreisefrist utsatt til sommeren

Mustafa Hasan ble nylig 18 år og skal sendes ut av landet, har Utlendingsnemnda bestemt. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner. Her er han sammen med støttespiller Julia Shirazi.

Mustafa Hasan ble nylig 18 år og skal sendes ut av landet, har Utlendingsnemnda bestemt. Avgjørelsen har skapt sterke reaksjoner. Her er han sammen med støttespiller Julia Shirazi.

Foto: KARL BRAANAAS

Mustafa Hasan (18) får bli i Norge til 1. juli. – Jeg synes dette er et lite steg i riktig retning, sier han.

Det bestemte Utlendingsnemnda (UNE) onsdag, opplyser Hasans advokat Nicolai V. Skjerdal til Budstikka.

– Dette er et svar på vår begjæring om utsettelse, som vi ga samtidig med søksmålet mot staten før jul. Utsettelsen er begrunnet med at UNE finner det rimelig at Mustafa får fullføre videregående i Norge, sier Skjerdal.

– For oss er dette et skritt i riktig retning, men likevel et lite skritt i og med at UNE og staten fastholder at Mustafa må ut.

Hasan, som har bodd i Asker siden han var liten, skulle egentlig vært sendt ut av Norge nå i januar.

Vil ikke endre

UNE og staten står altså fast ved sin avgjørelse om at Mustafa Hasan ikke vil bli gitt varig oppholdstillatelse, og presiserer at det nå kun er snakk om en utsettelse av utreisen. Advokat Nicolai V. Skjerdal og Mustafa Hasan nekter å godta det.

– Tvisten mellom Mustafa og staten står på samme sted, det vil si at det blir rettssak, sier Skjerdal, som understreker at Hasan er motivert for å kjempe videre.

– Det er positivt at Mustafa nå får et pusterom til å fullføre videregående skole. Forhåpentlig vil dette være et steg i riktig retning for at han kan få varig oppholdstillatelse, sier Julia Lysgaard Shirazi (30).

Hun er dem som har vært av de mest aktive blant Hasan-familiens mange lojale støttespillere, og ble nylig kåret til Årets bankende hjerte av Budstikkas lesere.

– UNE har ennå ikke kommet med tilsvar til stevningen ennå. Med det i tankene venter vi spent på hva som vil komme ut av det, sier Shirazi, som er klar på at Hasan har rett til å være i Norge.

Skolearbeid

Mustafa Hasan sier dette til Budstikka: – Jeg synes dette er et steg i riktig retning. Et lite, men riktig steg.

18-åringen, som er elev i avgangskullet ved Nesbru videregående skole, synes det er deilig at han nå kan konsentrere seg om skolearbeidet i fred.

– Samtidig gir det en følelse av usikkerhet at man ikke får kontrollere sitt eget liv. UNE gir bare frister, men jeg er blitt vant til å leve et usikkert liv, sier Hasan.

Ikke rettferdig

Ifølge Hasan skriver UNE i brevet at fristen de nå har satt, kun gjøres i enkelte og få saker.

– Saken har fått mye oppmerksomhet, så jeg er ikke forundret. Men jeg tror de prøver å gå vekk fra poenget, og det er at dette ikke er rettferdig. Det gjelder også for flere i den situasjonen jeg er i, sier Mustafa Hasan.

Mustafa Hasan mener saken hans viser et problem med regjeringens innvandringspolitikk.

– Rettspraksisen i Norge burde ikke veie mer enn FNs menneskerettighetskonvensjon og EUs lover. Norge har vært i Strasbourg en gang allerede, de trenger ikke en sak til, mener 18-åringen.

UNE: Vil ta hensyn til skolegang

I en e-post til Budstikka bekrefter avdelingsleder i UNE, Terje Østraat, at utreisefristen er forlenget. Det er andre gang på under en måned fristen for utreise er skjøvet frem i tid

– Personer som får vedtak om å forlate Norge får vanligvis en frist til å reise ut av Norge på tre uker fra dagen vedtaket ble fattet. Både politiet og UNE kan forlenge utreisefristen etter en konkret vurdering. Det er det UNE har nå har gjort i Mustafa Hasans sak, skriver Østraat i e-posten. 

– Hensynet til at Hasan skal få fullført skolegangen har hatt betydning for avgjørelsen, legger han til. 

Venter på søksmål

I desember leverte Hasans advokat Skjerdal stevning mot staten, ved UNE, på vegne av Hasan, der han ber Oslo tingrett om å sette til side UNEs vedtak overfor Hasan som ugyldig.

– Vi har bedt Oslo tingrett om å gi Mustafa rett til å oppholde seg i Norge så lenge søksmålet pågår. UNE har også mulighet til å gi utsatt iverksettelse, men vi har lagt opp til at domstolen gjør det, sa Skjerdal da stevningen ble levert.

Fristen er allerede utsatt to ganger. Hasan fikk først beskjed om at han måtte forlate Norge innen 7. desember. Senere ble fristen utsatt til 28. desember og deretter til 18. januar.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.