Skip to main content

Mustafa (18) om oppveksten: – Ingen barn skal gå gjennom dette

Mustafa Hasan (18) avga forklaring i tingretten tirsdag. Han forklarte at han drømte om å bli i Norge, ta utdannelse, jobbe med musikk og stifte familie. UNE mener han skal forlate landet før 1. juli.

Mustafa Hasan (18) avga forklaring i tingretten tirsdag. Han forklarte at han drømte om å bli i Norge, ta utdannelse, jobbe med musikk og stifte familie. UNE mener han skal forlate landet før 1. juli. 

Foto: TRINE JØDAL

Mustafa Hasan (18) beskrev et liv preget av konstant usikkerhet, da han forklarte seg for Oslo tingrett tirsdag. 

– Det første jeg husker, var snøen. Jeg hadde aldri sett snø før.

Slik beskrev Mustafa Hasan (18) sitt første minne om Norge i Oslo tingrett tirsdag. Han var seks år gammel da han i 2008 ankom landet fra Jordan, sammen med sin mor og fire brødre. Hasan har et vagt minne om at han trodde han skulle på ferie og besøke onklene sine, som allerede bodde i Norge.

I stedet har Mustafa og familien i årevis kjempet for å få opphold i landet (se faktaboks).

16. november i fjor fattet UNE vedtak om at Mustafa ikke gis oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, og dermed må forlate Norge. Advokat Nicolai V. Skjerdal har tatt ut søksmål mot UNE på vegne av Mustafa, hvor de ber om at vedtaket blir ugyldiggjort.

– Fått store arr

– For meg er ikke dette fire dager i retten. Dette har vært hele livet mitt, konstaterte Mustafa, da han tirsdag avga forklaring i saken.

18-åringen fra Asker forklarte seg fritt om en oppvekst preget av konstant usikkerhet, om å flytte fra sted til sted og aldri vite sikkert hva fremtiden vil bringe.

– Ingen barn i Norge skal gå gjennom dette. Jeg er et menneske som lider, men jeg blir behandlet som en sak. Uansett om jeg vinner eller taper, har jeg fått store arr. Og de har jeg fått her i Norge, sa Mustafa.

Mustafa får et klapp på skulderen av sin advokat Nicolai V. Skjervoll på vei til tinghuset i Oslo.

Mustafa får et klapp på skulderen av sin advokat Nicolai V. Skjervoll på vei til tinghuset i Oslo. 

Foto: TRINE JØDAL

– Har alltid vært ærlig

Mustafa har i praksis bodd i Norge på lånt tid siden han var 9 år gammel. 22. februar 2012 fikk hans mor varsel om tilbakekall av sin oppholdstillatelse, og dermed også barnas. Begrunnelsen var at staten mener moren oppga falsk nasjonalitet til norske myndigheter da hun søkte asyl.

– Jeg har aldri gitt en forklaring hvor jeg ikke har vært ærlig. Det er nok vanskelig å forstå hvordan det er å måtte forklare seg for noe du ikke har gjort. Denne saken handler egentlig ikke om meg, men det er jeg som står her og må ta støyten, sa Mustafa til retten.

I 2017, etter en årelang juridisk kamp mot utlendingsmyndighetene, forlot moren og hans norskfødte søster Sara (12) Norge. De tre eldre brødrene hadde allerede måttet forlate landet.

– Holder på å gi opp

Mustafas ett år eldre bror, Abdel, har fått innvilget opphold på humanitært grunnlag. Dersom Mustafa vinner frem, er det ikke gitt at også han får opphold. Får han medhold, vil det bety at utlendingsforvaltningen må behandle saken på nytt.

– Akkurat nå kan jeg ikke se at det kommer til å gå bra, uansett om jeg vinner eller taper saken, sa Mustafa i sin forklaring. 

– Hele livet har handlet om å komme seg gjennom problemer. Jeg har forsøkt å gjøre mitt beste veldig lenge. Nå holder jeg nesten på å gi opp, la han til. 

Har mange støttespillere

Mangel på omsorgspersoner i Jordan har vært et viktig argument for at det foreligger sterke menneskelige hensyn som tilsier at Mustafa bør få bli i landet. I rettssaken har Mustafa opplyst at hans mor i all hovedsak er bosatt i Palestina, samt at han ikke har kontakt med sin far. 

– Jeg må lære meg et nytt språk, ta skole og utdanning på nytt – jeg er analfabet der nede, konstaterte han.

I Norge har en rekke personer i nærmiljøet slått ring om 18-åringen. Mustafa ble flere ganger spurt om hvem i Norge han nå holder spesielt nært. 18-åringen nevnte blant andre Øyvind Trydal, tidligere fotballtrener og faren til sin kamerat Karl. Trydal skal vitne onsdag.

– Hvis det er noe jeg lurer på, noe jeg er stolt over eller har gjort noe dumt, ringer jeg til Øyvind.

– Fantastiske mennesker 

Han trakk også frem Julia Lysgaard Shirazi, som sammen med Trydal har vært sentrale i støttegruppen. Hun ble i fjor kåret til «Årets bankende hjerte» av Budstikkas lesere for sitt engasjement i saken. Også kameraten Kristian Hjerpaasen og hans familie ble nevnt. Mustafa bodde sammen med dem i ett år, og feiret jul med dem så sent som i fjor

– De er helt fantastiske mennesker. Min norske familie, sa han til retten.

Samtidig sa 18-åringen at han aldri vil få det livet han ønsker seg i den situasjonen han er i nå. 

– Jeg er veldig glad for støtten, men er også veldig lei meg. Jeg trenger rammer i livet. Det kan faktisk ingen gi meg, så lenge ingen som vet hva som kommer til å skje med meg.

Hovedforhandlingen skal etter planen avsluttes med prosedyrer fredag 18. juni. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.