Skip to main content

Conradi om Mustafa-saken: – Dette er hjerterått

Det handler om barn og ungdom som burde skjermes i regelverket og behandles ut fra tilknytning gjennom et helt liv, ordfører Lene Conradi

Det handler om barn og ungdom som burde skjermes i regelverket og behandles ut fra tilknytning gjennom et helt liv, ordfører Lene Conradi

Foto: KARL BRAANAAS

– Saken om Mustafa går virkelig inn på meg, forteller ordfører i Asker, Lene Conradi. – Det er en skam for Norge, sier stortingspolitiker. 

Lene Conradi viser til Budstikkas sak om 18-årige Mustafa Hasan som har bodd i Asker fra han var seks år, men som må ut av Norge innen 7. desember, et halvt år før han er ferdig med videregående på Nesbru. 

– Jeg synes dette er en fortvilet sak. Det handler om en ung gutt som ikke selv har gjort noe galt, men som har blitt rammet av et regelverk som dessverre verken Asker kommune eller jeg som ordfører har noen formell innflytelse over, sier Conradi, som ber stortingspolitikerne se på saken i lys av historien, noe hun også gjorde i 2017.

Roser vennene

Bakgrunnen for vedtaket om utkastelse er at Hasans palestinske mor kom hit for 13 år siden med sine fem barn og oppga feil opplysninger om opprinnelsesland, som er Jordan. (se fakta). Mustafas venner slåss for kameraten og lager film for å vise styrker de mener ikke er kommet frem. 

– Det står stor respekt av den innsatsen og omsorgen vennene viser. Dette er hjerterått, og som kameratene sier, så bortkastet at han ikke skal kunne få fullføre utdanningen, som er viktig å ta med seg videre, uansett. Dette er en historie som virkelig går inn på meg. Dette er en ung gutt som har hatt hele oppveksten sin og alt han kjenner til her i Asker, sier Conradi.

Mustafa Hasan skal ut av Norge et halvt år før han er ferdig med videregående skole og midt i adventstiden.
Mustafa Hasan skal ut av Norge et halvt år før han er ferdig med videregående skole og midt i adventstiden.
Foto: KARL BRAANAAS

Mange askerpolitikere reagerer på vedtaket og roser Mustafas venner. Arbeiderpartiets Ivar Granum er sikker på at UNE har begrunnet vedtaket etter gjeldende lovverk, men synes likevel det er forkastelig. 

Dette er en historie som virkelig går inn på meg.
Lene Conradi, ordfører i Asker

– 13 år i Norge, integrert på en god måte og kastes ut et halvt år før han har gjennomført videregående skole? Helt ubegripelig. Askersamfunnet kan ikke godta denne behandlingen. Jeg tenker at vi i Ap henvender oss til våre representanter på Stortinget. 

Partiene mobiliserer

Gruppelederne fra Askers Venstre, Krf, SV, MDG, Sp og Rødt er alle svært skuffet over vedtaket og vil gå i dialog med egne stortingsrepresentanter. Oddvar Igland i Senterpartiet ser for seg muligheten for et felles lokalt initiativ. 

– Dette er inhumant, når han står i en slik situasjon. han må uansett få fullføre utdannelsen sin, sier han. 

– Å ikke få lov å slå røtter, må være noe av det verste vi som samfunn kan påføre ungdommen vår. Sånn skal vi ikke ha det, sier gruppeleder Hanna Lisa Matt i MDG. Også Rødt vil løfte saken politisk: 

– Vi akter ikke stilltiende å observere denne umenneskelige behandlingen av en ung gutt. Et kommunestyre som har vedtatt «raus» og «modig» som sine verdier, kan ikke se på at en av våre ungdommer blir sendt ut og gjort til analfabet i et fremmed land, sier gruppeleder Bård Kjetil Dahl i Rødt Asker. 

Torleiv Rognum i Asker KrF støtter helhjertet initiativet til at Mustafa for opphold, uttaler han.

– Beslutningen om å sende ham ut etter 12 år i Norge, midt i innspurten av videregående skole, er etter KRF's oppfatning, helt meningsløs. Dette kan ikke Norge være bekjent av. Dersom en slik behandling av et barn er i henhold til bestemmelsene, må regelverket endres, sier Rognum. 

– Alt som har med humanisme å gjøre tilsier at Mustafa Hasan må få fortsette livet sitt i landet han har slått røtter i. Skal kynismen råde? spør Martine Berthelsen i Asker SV. 

Stoler på UNE

Asker Frps gruppeleder Ole Jacob Johansen lener seg på Utlendingsnemdas vurdering og understreker at dette ikke er en politisk sak. 

– Det kan oppleves urettferdig og meningsløst, men det er ikke den norske stat som har påført Mustafa et liv med utrygghet og Jordan regnes som et trygt land. Manglende mulighet til å fullføre utdanning gir, så vidt jeg vet, ikke grunnlag for oppholdstillatelse. Som politiker verken kan eller vil jeg overprøve UNE. Frp har tillit til at han vil få en rettferdig behandling om saken havner i rettsapparatet. Innvandringsregulerende tiltak må tillegges stor vekt, sier Johansen som likevel synes det er flott at vennene støtter kompisen. 

– Men jeg er uenig i at potensialet kastes bort. Det er heldigvis ikke bare i Norge at mennesker kan få realisert sitt potensial og det er stort behov for å bidra i Jordan. 

Om «arvesynd»

– UNE har gjort grundige og konkrete vurderinger av denne saken opp imot utlendingslovens regler og praksis, uttaler avdelingsleder i Utlendingsnemnda, Terje Østraat: Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har funnet at UNEs vurderinger og behandling av saken har vært forsvarlig, og vedtaket er gyldig. Det er lett å forstå følelsene og reaksjonene fra Hasan, hans venner og støttespillere.  

Leder i Stortingets kommunal og forvaltningskomité, Karin Andersen (SV) kaller behandlingen av Mustafa for en «skam for Norge».

– Saken føyer seg i rekken av brutale saker der man ikke humanitære hensyn. Dette er en gutt som er blitt tatt med hit som barn, og som ikke har ansvar for den situasjon han har blitt satt i. Han har ikke det arabiske språket inne eller kompetansen han trenger for å klare seg i Jordan. Vi har tatt opp disse sakene runde på runde, særlig dette med arvesynden: At du må svi for det foreldrene dine har gjort, sier Andersen, som legger til:

– Nå når Norge skal inn i Sikkerhetsrådet, bør vi være den første nasjon til å forsvare humanitet og være opptatt av grunnleggende rettigheter for mennesker i en krisesituasjon.

Departementet eller Regjeringen kan dessverre ikke uttale seg om enkeltsaker, opplyser seniorrådgiver Andreas Skjøld-Lorange ved kommunikasjonsenheten i Justis- og beredskapsdepartementet.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.