– Det har vært en lang kamp. Jeg har fått smake på det verste livet kan by på og dette er en viktig sak. Jeg er så glad for at folk har sett det, sier Hasan til Nettavisen etter prisutdelingen i Bergen.

Der fikk han og Leo Ajkic, programleder for NRK-serien «Uønsket» stående applaus da de mottok Gullruten for beste aktualitetsprogram. Serien tar for seg situasjonen til asylbarn som har bodd i Norge i flere år, men som likevel risikerer å måtte forlate landet.

– Det har vært lærerikt, og ikke minst trygt. Jeg har aldri likt å prate om dette teamet, men da jeg visste at Leo og NRK var med på dette, så følte jeg at jeg var i trygge hender, sier Hasan til Nettavisen.

Saksøkte staten

Mustafa Hasan var seks år da han kom til Norge i 2008, sammen med sin mor og fire brødre. Han har siden kjempet for å få opphold i landet. I november 2020 vedtok UNE at Hasan ikke skulle gis oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, og han ble bedt om å forlate landet.

Saken skapte enorme reaksjoner over hele Norge, og askerbøringen fikk støtte fra mange hold.

Dette er saken

  • Bakgrunnen for at Mustafa og fire søsken ikke har fått opphold, er at barnas mor oppga at hun var palestinsk statsborger og unnlot å informere om at hun hadde jordansk statsborgerskap da hun som gravid kom til Norge fra Jordan i 2008 med fire barn.
  • Myndighetene hevdet at hun er født og oppvokst i Jordan, noe hun selv benektet. Mustafa Hasans advokat har dokumentert at hun snakket sant.
  • Moren fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2009. I 2012 ble tillatelsen trukket tilbake. Det tok tre år før klagen på vedtaket ble behandlet og så opprettholdt av Utlendingsnemnda (UNE).
  • Familien vant først sak mot UNEs vedtak i tingretten i 2016, men UNE fattet etter dette et nytt vedtak om utkastelse. I senere rettssaker tapte familien.
  • Mor Samar Hasan og lillesøster Sara samt tre eldre brødre er ute av landet. Abdel Hasan er den eneste av søsknene som har fått oppholdstillatelse i Norge.
  • I november 2020 fikk Mustafa Hasan vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE) om at han ikke får opphold i Norge.
  • Advokat Nicolai Skjerdal i Fend har gått til søksmål på vegne av Hasan.
  • 29. juli kjente Oslo tingrett UNEs vedtak ugyldig. UNE må dermed behandle saken på nytt.
  • 1. februar 2022 kom den endelige bekreftelsen på at Hasan får bli i Norge.

1. februar i år ble det imidlertid avgjort at Mustafa Hasan får bli i Norge.

19-åringen og hans advokat, Nicolai Skjerdal, bestemte seg for å saksøke den norske staten fordi de mente Hasan hadde rett til oppholdstillatelse i Norge basert på humanitært grunnlag. Bakgrunnen var at Utlendingsnemndas (UNE) motsatte avgjørelse.

Mustafa vant i retten mot UNE, noe som gjorde at han kunne søke om oppholdstillatelse i Norge på nytt. Det er svaret på denne søknaden som slår fast at han får bli i Norge.