«Hei Mustafa, hvordan går det?»
20-åringen treffer nesten alltid kjente når han er i Asker. I dag er det moren til en venninne som vil hilse og klemme.
– Det er veldig hyggelig, dette er jo hjemme for meg. Men jeg er ikke så mye i Asker for tiden. Det er viktig for meg å gjøre andre ting enn å jobbe med saken min, sier Mustafa.
Han ble rikskjendis gjennom kampen for opphold, etter å ha blitt tatt med fra Jordan til Norge som seksåring. Både lokalpolitikere, stortingspolitikere og kjendiser støttet saken. I februar i år fikk han endelig oppholdstillatelse.
Manuset til boken «Mustafa – Ikke norsk nok» er nå sendt til trykkeriet og vil komme i bokhandelen om et par uker.
Samtidig har han laget en egen musikkvideo til låten «Hele veien hit» som nå har rundt 500.000 avspillinger. Han har også vært produksjonsassistent for NRK under en innspilling med tv-profil Herman Flesvig.
Det har vært vanskelig å rippe opp i alt.
Jeg har måttet holde mye inne, på grunn av saken min.
– Det har vært godt å bare jobbe, være del av et team. Og så er Herman Flesvig veldig kul. Han minner meg om hvor bra det er å være seg selv. Jeg fikk også lære mye om tv-produksjon som jeg kan bruke i egne musikkvideoer.
Var reservefar
Fortsatt trenger han tid til å bearbeide det han har vært gjennom – og fortsatt er han på søken etter sin egen vei. Arrene fra oppveksten må han leve med. Han forteller at han ofte har holdt en slags fasade, fordi han var redd for ikke å bli akseptert.
– Det har vært både sterkt og vanskelig å rippe opp i alt. Jeg har måttet utlevere ikke bare meg, men også familien min. Mye har jeg måttet holde tilbake på grunn av andre, på grunn av saken.
Jeg vil at alt moren min har ofret ikke skal være forgjeves.
Mustafa hasan, forfatter og musiker
I boken forteller han også om hvordan mødre og fedre av venner tok ham til seg som sin egen. En av dem er trener og far til en kamerat, Øyvind Trydal fra Asker. Han har vært aktiv i støttegruppen og fungert som en reservefar for Mustafa i perioder:
– Vi er glad for at alt arbeidet ikke har vært forgjeves og energien vi har lagt ned for at han skal få et bli i Norge. Vi håper på sikt at han skal finne seg ordentlig til rette i det norske samfunnet. Sånn vi ser det, trenger han få igjen tilliten til myndighetene etter at de har dratt et barn gjennom denne årelange prosessen, sier Trydal.
– Helt ærlig Norge, hva er det som skjer?
Høy pris
Mustafa foreller om hvordan redselen fortsatt marer ham ved lyden av sirener, om dramatiske hendelser som ikke er fortalt før, om episoder med mobbing og spiseforstyrrelser.
– Tidligere har jeg holdt mye inni meg. Jeg ville ikke snakke for mye om det som var negativt, når så mange viste meg så mye kjærlighet. Nå forteller jeg ærlig om hva det har kostet å få oppholdstillatelse. Jeg visste ikke hva jeg hadde tapt, før jeg vant.
Mustafa ga ut diktsamling i 2017. Han lærte seg også å spille piano over nettet og holdt konsert i kirken.
Venner og klassekamerater av Mustafa Hasan holdt støttekonsert i Vardåsen kirke da Mustafa var 13 år.
I 2017 sa kameratene Karl Trydal og Kristian Hjerpaasen at det var hjerterått at Mustafa skulle sendes ut. Her med Karls far Øyvind Trydal.
Elevene på Nesbru videregående skole samlet inn flere tusen underskrifter til støtte for Mustafa og inviterte politikere til skolen.
Mustafa Hasan (19) får bli i Norge
20-åringen er nå på besøk i Palestina, der moren Samar og lillesøsteren Sara befinner seg etter at moren tok med datteren ut av landet for fem år siden. Mustafa har ikke kunnet reise til utlandet på mange år. Nå kan han kjenne på friheten.
Dette er saken
- Bakgrunnen for at Mustafa og fire søsken ikke har fått opphold, er at barnas mor oppga at hun var palestinsk statsborger og unnlot å informere om at hun hadde jordansk statsborgerskap da hun som gravid kom til Norge fra Jordan i 2008 med fire barn.
- Myndighetene hevdet at hun er født og oppvokst i Jordan, noe hun selv benektet. Mustafa Hasans advokat har dokumentert at hun snakket sant.
- Moren fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2009. I 2012 ble tillatelsen trukket tilbake. Det tok tre år før klagen på vedtaket ble behandlet og så opprettholdt av Utlendingsnemnda (UNE).
- Familien vant først sak mot UNEs vedtak i tingretten i 2016, men UNE fattet etter dette et nytt vedtak om utkastelse. I senere rettssaker tapte familien.
- Mor Samar Hasan og lillesøster Sara samt tre eldre brødre er ute av landet. Abdel Hasan er den eneste av søsknene som har fått oppholdstillatelse i Norge.
- I november 2020 fikk Mustafa Hasan vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE) om at han ikke får opphold i Norge.
- Advokat Nicolai Skjerdal i Fend har gått til søksmål på vegne av Hasan.
- 29. juli kjente Oslo tingrett UNEs vedtak ugyldig. UNE må dermed behandle saken på nytt.
- 1. februar 2022 kom den endelige bekreftelsen på at Hasan får bli i Norge.
Særlig lillesøsteren er et sårt punkt. Hun har fylt 13 år og drømmer om å få være ungdom i Norge.
– Sara er norsk. Jeg vil kjempe for at hun og moren min kan komme tilbake. Jeg vil at alt moren min har ofret ikke skal være forgjeves.
Viktige hjelpere
Mustafas bok føyer seg i rekken av bøker som tar et oppgjør med en vanskelig barndom, som Vigdis Hjorth fra Nesøya med «Mor er død», Abid Raja med «Min skyld» og søsteren Abida Raja med «Frihetens øyeblikk».
Snart kommer dommen: – Jeg lengter etter ro
– Formålet med boken «Min skyld» har vært å skape håp om at selv det vi tenker er umulig, kan være mulig, sier stortingspolitiker og advokat Abid Raja (V).
– Jeg ble forlatt på sykehuset fire måneder gammel og havnet i barnevernet på grunn av vold i hjemmet. Jeg falt ut av videregående, fordi jeg ble en kasteball i barnevernet. Men så var det mange som hjalp meg opp og frem, som så meg og tilrettela for at jeg kunne lykkes, selv om jeg hadde oddsene mot meg, sier Raja.
– Du må aldri slutte å tro på at du kan få drømmene dine oppfylt, og at lærere, trenere, naboer ser at det de gjør for andre kan være av helt avgjørende betydning for at det barnet og den ungdommen klarer seg.
Rajas bok blir nå TV-serie som Viaplay skal sende i 16 land. Nå gleder han seg til å lese Hasans bok:
– Mustafa har vært gjennom ufattelig mye i sin unge alder og jeg ønsker han masse lykke til med lanseringen og mottagelsen. Så håper jeg han tar i bruk all hjelp som er å få i samfunnet og rundt ham. Det er mange gode krefter som vil han vel. Han trenger bare å strekke ut hånden og ta imot det gode som er der ute. Særlig i Asker og Bærum er det mange ressurssterke mennesker som har energimessig overskudd til å stille opp for andre. Det håper jeg han benytter seg av fullt ut.
Blir ivaretatt
Det er ikke hverdagskost at en 20-åring skriver selvbiografi. Cathrine Sandnes i J.M. Stenersen forlag har vært opptatt av at Hasan skal ha et solid lag rundt seg, både før, under og etter utgivelsen – familie, støttespillere, venner og forlag.
Anker ikke dommen i Mustafa-saken
– Underveis har vi hatt løpende kontakt med representanter for alle disse – og også hatt et felles møte. Det er helt nødvendig, og viktig, når Mustafa nå skal fortelle mer enn han noen gang har gjort tidligere, også om ting i livet som er ytterst sårbare og personlige, sier hun.
Så langt det er mulig, føler vi oss trygge på dette og at vi har hatt grundige og gode diskusjoner gjennom skriveprosessen. Vi har også ivaretatt menneskene som blir omtalt. Samtlige navngitte personer har lest gjennom og fått muligheten til å korrigere.
