Tirsdag ble det klart at Mustafa Hasan får bli i Norge.

– Før jeg fikk beskjeden om at jeg får bli, våget jeg ikke tenke at det ville skje. Så skjedde det, sier Mustafa til Budstikka.

19-åringen og hans advokat, Nicolai Skjerdal, bestemte seg sist sommer for å saksøke den norske staten fordi de mente Hasan hadde rett til oppholdstillatelse i Norge basert på humanitært grunnlag. Bakgrunnen var at Utlendingsnemndas (UNE) motsatte avgjørelse.

Se video av reaksjonen til Mustafa da han fikk nyheten tirsdag. Video er gjengitt med tillatelse fra NRK:

Vant i retten

Mustafa vant i retten mot UNE, noe som gjorde at han kunne søke om oppholdstillatelse i Norge på nytt. Det er svaret på denne søknaden som tirsdag ble klart, som altså slår fast at 19-åringen får bli i Norge.

Hovedpersonen er meget glad over at saken nå har endt med at han får bli værende i Norge.

– Nå håper jeg min sak skaper presedens, for dette handler om mange flere enn meg, sier 19-åringen.

Han forteller at han i det Budstikka ringer blir filmet av et NRK-team.

– De holder på med en dokumentar om meg og ville filme reaksjonen min da jeg fikk vite avgjørelsen, sier Mustafa.

– Hva er fremtidsplanene nå?

– Jeg har fått kontrakt med et forlag om å skrive en bok. I tillegg vil jeg jo fortsette med å lage musikk, sier han.

Støttegruppen jubler

Bjørn Norman, talsperson for Mustafas støttegruppe, er også svært lettet over avgjørelsen.

– Jeg er nesten målløs og veldig, veldig glad. Vi i støttegruppen hadde forberedt oss på det verste, vi har printet hundrevis av plakater og mobilisert tusenvis, skriver han i en sms til Budstikka.

Også Julia Lysgård fra støttegruppen, som nå også er gift med broren til Mustafa, puster lettet ut tirsdag.

– Det har vært en lang kamp, så i dag er virkelig en seiersdag. Etter å ha levd en hel barndom i usikkerhet kan endelig Mustafa begynne å leve livet sitt. Vi ønsker Mustafa en lykkelig og stabil fremtid, uttaler Lysgård. 

Dette er saken

  • Bakgrunnen for at Mustafa og fire søsken ikke har fått opphold, er at barnas mor oppga at hun var palestinsk statsborger og unnlot å informere om at hun hadde jordansk statsborgerskap da hun som gravid kom til Norge fra Jordan i 2008 med fire barn.
  • Myndighetene hevdet at hun er født og oppvokst i Jordan, noe hun selv benektet. Mustafa Hasans advokat har dokumentert at hun snakket sant.
  • Moren fikk midlertidig oppholdstillatelse i 2009. I 2012 ble tillatelsen trukket tilbake. Det tok tre år før klagen på vedtaket ble behandlet og så opprettholdt av Utlendingsnemnda (UNE).
  • Familien vant først sak mot UNEs vedtak i tingretten i 2016, men UNE fattet etter dette et nytt vedtak om utkastelse. I senere rettssaker tapte familien.
  • Mor Samar Hasan og lillesøster Sara samt tre eldre brødre er ute av landet. Abdel Hasan er den eneste av søsknene som har fått oppholdstillatelse i Norge.
  • I november 2020 fikk Mustafa Hasan vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE) om at han ikke får opphold i Norge.
  • Advokat Nicolai Skjerdal i Fend har gått til søksmål på vegne av Hasan.
  • 29. juli kjente Oslo tingrett UNEs vedtak ugyldig. UNE må dermed behandle saken på nytt.
  • 1. februar 2022 kom den endelige bekreftelsen på at Hasan får bli i Norge.

Nå håper hun utfallet i denne saken vil få konsekvenser for flere.

– Utfallet av Mustafa-saken er en seier for de lengeværende barna i Norge, mener hun.

Fra seks år

Hasan var seks år da han kom til Norge i 2008, sammen med sin mor og fire brødre. Han har siden kjempet for å få opphold i landet. I november 2020 vedtok UNE at Hasan ikke skulle gis oppholdstillatelse på humanitært grunnlag, og han ble bedt om å forlate landet.

Saken har skapt enorme reaksjoner over hele Norge, og askerbøringen har fått støtte fra mange hold.

– Det er en stor glede, en seier. Tenk deg den lettelsen dette er for et ungt menneske som har levd med dette så lenge, sier Lene Conradi, ordfører i Asker, til Budstikka. 

Hun har lenge vært en støttespiller for at Mustafa skal kunne bli i Norge.

– I denne saken er det enten noe med regelverket som har vært feil eller at det er tolket feil. Mustafas sak er et eksempel på det. Barn og ungdom som vokser opp i Norge skal få bli her, sier Conradi.

Hun forteller at hun nylig fikk se materiale fra dokumentaren NRK lager om Mustafa.

– Jeg fikk en førvisning sammen med Mustafa i kommunestyresalen i Asker rådhus. Det var en utrolig rørende og sterk dokumentar, sier Conradi. 

– Det var på tide, mener jeg, skriver NRKs Leo Ajkic i en sms til Budstikka.

Han lenge fulgt Mustafa Hasan gjennom både rettssak og russetid og hverdagsliv. Ajkic lager en dokumentarserie om den vanskelige situasjonen til asylbarn som har bodd lenge i Norge, men som likevel står i fare for å måtte forlate landet. Hasans situasjon skal bli en del av denne serien.

– Stygt eksempel

Frp-politiker Simen Velle fra Asker har lenge vært engasjert seg i Mustafa Hasans situasjon.

– Jeg er en barndomsvenn av Mustafa, og det legger jeg ikke skjul på. Som venn av Mustafa koker det over av glede. Men jeg er også politiker, og jeg er sjeleglad for at det nå er tatt en beslutning. Det er en avgjørelse som burde kommet for lenge siden, sier Velle, som er medlem av Frp. 

– Dette er et stygt eksempel på offentlig byråkrati, der blant annet tidsfrister ikke er overholdt, sier Velle.