Skip to main content

Unge talenter til jazz-scenen

Torsdag inntar The Rude Jazz Ensemble med Henrik Lennertzen (18) fra venstre, Tius Tutty Danielsen (18), Håkon Måge (17), Aksel Bostad Randen (18) Annveig Andresen Gravdal (16) og Magnus Kaspersen Evjen (17) scene på Stabekk Jazz Club, under ledelse av Hayden Powell.

FOTO: LUDVIG GUNDERSEN

Torsdag inntar The Rude Jazz Ensemble scenen på Stabekk Jazz Club. Konserten er et samarbeidsprosjekt mellom Rud vgs og Musikkhøgskolen. 

– Vi tar den fra toppen! Men denne gangen kan du improvisere litt, oppfordrer Hayden Powell, før Henrik Lennertzen tar til tangentene på flygelet i kjelleren på Norges musikkhøgskole i Oslo. 

På torsdag skal The Rude Jazz Ensemble, under ledelse av Hayden Powell, gi publikum på Kulturhuset Stabekk Kino en «groovy opplevelse». Bandet som består av seks elever fra musikklinjen på Rud vgs klør etter å vise hva de er gode for. 

– Da skal vi kunne alt utenat, så vi får se hvordan det går, ler Lennertzen.

Siden semesterstart har han og de andre elevene deltatt i Ruds pilotprosjekt, der de har fått undervisning i improvisasjon og rytmisk musikk av Powell, som er lærer på Musikkhøgskolen. 

– I hovedsak lærer de musikken ved å lytte, ikke ved noter. De har en skisse på hva de skal spille, men improviserer store deler, forklarer lektor på musikklinjen på Rud, Silje R. Karlsen. 

Prosjektet, som er støttet av Ung Musikk, ønsker å løfte frem og heve nivået på den rytmiske musikken som jazz. I første omgang er det seks elever som har blitt plukket ut til å delta. Skolen ønsker at satsingen skal inspirere flere elever, og de har som mål å fortsette prosjektet til neste år – muligens med flere deltagere. 

Mer enn bare «gammeljazz»

– Vanligvis pleier jeg å ha noter i tilfelle jeg får jernteppe, men dette gjør at man må kommunisere bedre med de andre i bandet, mener Lennertzen.

Han og vokalist Annveig A. Gravdal mener at kurset har gitt dem større forståelse for faget, men også større fascinasjon for jazz. 

– Det er en genre som spenner bredt, det er for eksempel vanskelig å skille mellom pop og jazz, sier Gravdal.

Henrik Lennertzen (18) og Annveig Andresen Gravdal (16) mener populariteten for jazz øker hos den yngre generasjonen. I tillegg til at mye av dagens pop er inspirert av gamle jazz-toner, mener Lennertzen at flere også søker et mer analogt liv og et naturlig valg kan være å lytte til musikk som 20-tallsjazz. 

FOTO: LUDVIG GUNDERSEN

Ønsker yngre deltagere

Det er ikke tilfeldig at Rud-elevene kommer til Stabekk Jazz Club. Da klubben åpnet i januar ytret de et ønske om å få unge talenter til scenen. 

– Publikum har vært veldig fornøyd og vi opplever at kretsen av de trofaste gjengangerne øker, samtidig som det stadig kommer nye tilhørere, forteller Torgeir W. Sørbye, en av ildsjelene bak klubben. 

De har tidligere hatt Rud-elever som oppvarmingsband og han håper at de kan gjøre denne julekonserten til en årlig tradisjon. 

– Vi ønsker å gi yngre talenter en arena der de kan utvikle seg, men også at jazzen skal nå ut til de unge, forteller han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.