Skip to main content

Trippel glede i tom sal

Markus Nerhus Kaardal (t.v.), Synne Marie Rui Vinje og Joachim Krogh Lyche sammen med juryleder Dag Egil Strømme i Bærum Kulturhus.

Markus Nerhus Kaardal (t.v.), Synne Marie Rui Vinje og Joachim Krogh Lyche sammen med juryleder Dag Egil Strømme i Bærum Kulturhus.

Foto: KARL BRAANAAS

Tre unge kulturtalenter fra Bærum er tildelt årets kulturstipender. De ble overbragt på den store scenen i et kulturhus tomt for publikum.

– Det føltes høytidelig, selv om det var litt rart at det ikke var publikum i salen, sier Synne Rui Vinje. 

26-åringen fra Gjettum, som studerer klassisk sang ved Operahögskolan i Stockholm, er en av tre kulturtalenter som denne uken fikk 20.000 kroner i stipend fra Bærum kommune.

Kulturstipender og kommunens kulturpris deles vanligvis ut som en del av nyttårskonserten til Bærum symfoniorkester. 

– Vi har besluttet å vente med utdelingen av årets kulturpris til vi igjen kan arrangere et stort arrangement i Bærum Kulturhus, sier Kristin Bjelke i kommunen.

Inntil da er årets prisvinner hemmelig.

Kulturstipendene derimot, ønsket kommunen å få delt ut i januar. Selv om ingen kunne sitte fysisk i salen, ble seansen filmet – og vil bli gjort tilgjengelig på kommunens hjemmeside.

– Kanskje de faktisk når ut til flere når de gjør det på denne måten, sier Rui Vinje, som vil bruke deler av stipendet på sangtimer med en russisk coach.

Skal kjøpe gitar

For de to øvrige stipendvinnerne, Markus Nerhus Kaardal (22) fra Haslum og Joachim Krogh Lyche (22) fra Gjettum ble utdelingen også et møte med gamle kjente.

– Vi har kjent til hverandre siden vi gikk i Åsterud barnehage og siden på Løkeberg, Gjettum og Rud, forteller Nerhus Kaardal.

Han går nå på jazzlinjen ved Norges musikkhøgskole, med gitar som hovedinstrument. Krogh Lyche er ferdig med en Bachelor i musikkvitenskap og forsøker å etablere seg som artist og kunstner samtidig som han holder på med mastergraden. 

Begge to vil bruke deler av stipendet på nye gitarer.

– Jeg er glad og takknemlig. Det gir en følelse av å bli sett, at det jeg gjør blir satt pris på, sier Nerhus Kaardal.

Minimal feiring

Krogh Lyche, som blant annet spiller i jazzkvartetten Zoologisk have, mener kulturstipendet ga ham en god start på det nye året.

– Det har jo vært mye hjemmesitting, og foreløpig ser det ikke ut til at 2021 blir stort bedre, sier han.

I Bærum Kulturhus var det kun de tre stipendmottakerne og tre fra juryen til stede, i tillegg til teknikere som filmet overrekkelsen. Noen større feiring var det heller ikke rom for grunnet koronarestriksjoner.

– Heldigvis disket faren min opp med selvfisket ørret da jeg kom hjem. Så litt fest ble det jo, sier Krogh Lycke. 

Bærums kommunens kultursjef, Berit Inger Øen, leder for MIK, Dag Egil Strømme og de tre kulturstipendvinnerne ble filmet i kulturhuset.

Bærums kommunens kultursjef, Berit Inger Øen, leder for MIK, Dag Egil Strømme og de tre kulturstipendvinnerne ble filmet i kulturhuset.

Foto: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.