Synger minner om Prøysen og Bye: – Alt var ikke bare rosenrødt
Hakon Wester var to måneder da Alf Prøysen døde. Men Erik Bye fulgte han gjennom barneårene. Farens intervjuer og fortellinger om trubadurene er blitt forestilling.
– Jeg synger om livet til Prøysen og Bye på min måte. Når jeg hører viser som de har laget, tenker jeg mest på hvordan jeg selv kan synge dem. Slik har jeg laget min historie om gigantene som bodde i Asker - og som jeg husker fra barndommen, sier tømrerlærer og sanger Hakon Wester om konserten han skal ha fredag 29. april i Asker kulturhus.
Hakon er sønn av lokalpolitiker Gro Wester og NRK-veteranen Jon Anders Helseth. Det er mange som fremdeles husker Helseth fra populære radioprogram på 1970-tallet, som Nitimen, Reiseradioen og Norsktoppen.
Kjempe i korridoren
– Pappa ville lage radioprogram med norske sanger og norske tekster. Det første minnet jeg har er at LP-platen til Erik Bye alltid lå klar hjemme på platespilleren. Han spilte den hjemme og på jobb. Jeg er vokst opp med musikken til Erik Bye, sier Hakon Wester.
Faren hans hadde også kontor i samme NRK-gang som Bye, helt innerst ved kantinen.
– Jeg husker at han virkelig ruvet som en kjempe da han gikk i korridorene. Og jeg fikk være med i studio da pappa intervjuet artister, hvis jeg satt helt stille, minnes Wester.
Han spilte også melodier fra barndommens favoritt-LP i farens begravelse i 2016, etter at Jon Anders Helseth sovnet stille inn i Asker, 82 år gammel. De samme melodiene har han med i konsertene. Låtene «Vesle jente», «Vår herres klinkekule» og «Hildringstimen» er med blant de 25 sangene han vil fremføre i Asker kulturhus 29. april og 3. juni. Wester synger også Prøysen-låter som «Du skal få en dag i mårå», «Jørgen Hattemaker» og «Peppersvendsvisa».
Det er godt kjent at Erik Bye bodde over 40 år i Asker. Ikke like mange vet at Alf Prøysen også hadde mange år i Asker, i to år bodde han like ovenfor stasjonen i sentrum samt fire år på Vøyen, hvor husfrua inspirerte til historien om kjerringa som ble så lita som ei teskje.
– Mamma leste historier om teskjekjerringa for meg. Og pappa var veldig stolt av at han satt ved siden av Alf Prøysen i NRK-kantinen da han skrev Jørgen Hattemaker til Erik Bye. Han var veldig kry av det. Slik ble jeg kjent med de to sangerne, som begge var pappas kolleger og sentrale i Søndagsposten gjennom 13 år.
– Husker du noen historier fra den tiden?
– Jeg har et litt sårt fokus. Alt var ikke bare rosenrødt. Jeg vil også snakke om alkoholisme, som preget mange mediefolk på den tiden, også min far. Jeg husker ikke bare tekster og ord, men også stemninger. Det er det jeg vil formidle, sier Hakon Wester, som rett før pandemien opptrådte lokalt med en forestilling om Cornelies Vreeswijk.
Drømmer seg bort
Askers kultursjef Jan Erik Lindøe vil satse på lokale artister og kulturpersonligheter som har bodd i Asker:
– Jeg håper at visekunsten til Prøysen og Bye i Westers tolkning kan gi gode opplevelser, at de yngre får kunnskap om disse store mesternes liv og kanskje drømme seg bort til hvordan vi levde for 20 og 50 år siden? Disse kulturpersonlighetene med sitt rikholdige repertoar er også folkeeie, sier han.
Anne Eriksdatter Bye forteller at det er stor interesse for farens dikt og sanger, og hun setter pris på at det har vært flere lokale Erik Bye-forestillinger i hjemkommunen etter hans død:
- Det er kjempehyggelig at Hakon Wester nå setter opp en forestilling rundt pappas ting, sier hun. Tre av Erik Byes fire barn bor fremdeles i Asker.