Skip to main content

Symfoniorkester vil ha flere unge musikanter

TIÅRSJUBILEUM: Gårsdagens konsert besto av blant annet kjente stykker fra Brahms, Grieg og Strauss. Messing-ensemblet Messing Link som er et av Bærum kulturskoles faste ensembler opptrådte også under konserten.alle foto: knut bjerke

Vestregionens Ungdomssymfonikere startet markeringen av tiårsjubileet med nyttårskonsert i Bærum Kulturhus.

Det var på orkestertur til Spania at Jørgen Gullbekk (13) og Regine Aastrup Lia (15) fra Asker bestemte seg for å bli med i Vestregionens Ungdomssymfonikere. Asker barne- og ungdomsorkester «Musica Sinfonietta» og Ungdomssymfonikere reiste sammen, og Jørgen og Regine syntes det hørtes morsomt ut å spille sammen med ungdommer fra ulike kommuner i regionen.

– Jeg liker dirigenten veldig godt og vi spiller litt vanskeligere stykker her enn i kulturskole-orkesteret, sier Regine som har spilt bratsj i seks år.

LES OGSÅ: To korps fikk nesten en halv million kroner i førjulsgave

Unge talenter

Ungdomssymfonikerne består av unge talenter mellom 13 og 20 år fra 15 forskjellige kommuner i regionen. En helg i måneden samles orkesteret med dirigent Kjell Seim og gruppeinstruktører fra Oslo-Filharmonien, Kringkastingsorkestret og kulturskolelærere.

Alle som er med i Ungdomssymfonikerne er rekruttert fra videregående skoler, de kommunale kulturskolene, skoleorkestre og skolekorps i Vestregionen.

– Dette er både et orkester for både de som har lyst til å bli musikere og alle som har lyst til å ha det som hobby, sier daglig leder Nina Solberg, og legger til:

– Men først og fremst er det et tilbud slik at man får sjansen til å oppleve hvordan det er å være en del av et orkester.

LES OGSÅ: Årets første skolerevy lover et forrykende show

Vil samle alle

De siste par årene har orkesteret arrangert nyttårskonsert sammen med Bærum kulturskole. Gårsdagens konsert besto av et klassisk repertoar med kjente stykker av blant annet Brahms, Grieg og Strauss. I tillegg fikk messingensemblet fra Bærum «Messing Link» opptrådt med eget innslag.

I år er det også ti år siden Liv Andersen tok initiativet til å starte det regionale ungdomssymfoniorkesteret. Andersen forteller at de ønsker å samle alle som har vært med i Ungdomssymfonikerne i løpet av de ti årene til en stor felleskonsert.

– Jeg vet ikke hvor mange mennesker som har vært innom hos oss, men tallet er høyt. Det hadde vært veldig morsomt hvis vi klarte å få med alle, sier Andersen.

I dag består orkesteret av ca. 50 ungdommer, hvorav 12 fra Asker og Bærum. Solberg legger ikke skjul på at de gjerne skulle hatt enda flere unge musikere i orkesteret.

– Vi har kapasitet til 100, det dobbelte av det vi har nå, sier hun og forteller at terskelen for å få bli med ikke er så høy som mange tror.

LES OGSÅ: Sparte det vakreste til slutt

Vil at flere skal prøve

– Vi ønsker at de skal få prøve, lære og bli motiverte. Det er ingen som ikke er «gode nok», sier hun og forteller at de har flere eksempler på elever som omtrent ikke har klart å holde instrumentet sitt riktig, men som har endt opp med å «oppdage en helt annen verden» ved å bli med i symfoniorkesteret.

Særlig «utryddingstruede» instrumenter som obo og kontrabass er noe de gjerne skulle hatt mer av. Ruben Sola Flagstad (18) fra Asker spiller fagott – et av de sårbare instrumentene:

– Jeg spilte egentlig først fløyte, men så byttet jeg over til fagott. Det var en ganske stor overgang, sier han, men legger til at han trives til tross for at han ofte er den eneste som spiller det.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.